ANP17 okt '12 10:46

'Dure overname voor ASML'

AMSTERDAM (AFN) - Chipmachinefabrikant ASML betaalt een hoge prijs voor lichtbronleverancier Cymer. Daar zijn analisten het over eens.

ASML kondigde woensdag de overname aan van het Amerikaanse bedrijf voor 20 dollar per aandeel in contanten en 1,15 aandeel ASML. ,,Ze betalen ook een forse premie van 60 procent op de aandelenprijs van Cymer. En Cymer was al niet goedkoop. Een voordeel is dat ze het deels in aandelen betalen'', zegt Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Ook Rabobank-analist Philip Scholte vind het een dure manier om EUV weer op de rails te krijgen.

Oude strategie

Versteeg snapt ook niet waarom ASML van de oude strategie afstapt, waarbij ze intensief samenwerken met hun leveranciers, maar de risico's buiten het bedrijf houden. Victor Bareño van SNS Securities bestempet deze verschuiving als ,,opmerkelijk'', hoewel hij de overname ,,geen complete verrassing'' noemt. ,,De overname is duidelijk strategisch, om vertragingen in EUV tegen te gaan.''

Marcel Achterberg van Petercam noemt de overname strategisch gunstig. ,,Het is een beetje gek dat ze het niet eerder hebben gedaan.'' Hij denkt dat Intel invloed heeft uitgeoefend op de deal, omdat de chipgigant er veel belang bij heeft dat de overstap naar EUV versneld wordt. Mogelijk was het onderdeel van het klanten-investeringsprogramma, suggereert de analist. Intel ging afgelopen zomer samen met Samsung en TSMC akkoord met een voorstel om geld te steken in de onderzoekskosten van de chipmachinefabrikant.

Outlook

De cijfers van ASML lagen verder in lijn, maar de outlook voor het vierde kwartaal en daarna is volgens de analisten zwak.

ASML rekent in het vierde kwartaal op een omzet van ongeveer 1 miljard euro. Daarmee zouden de inkomsten in de tweede helft van het jaar op 2,23 miljard euro komen, onderaan de bandbreedte van tussen de 2,2 en 2,4 miljard euro die het concern vorig kwartaal voorzag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen