ANP17 aug '12 19:11

Dure Duitse auto's zakken voor crashtest VS

NEW YORK (AFN) - Dure Duitse modellen komen erg slecht uit een nieuwe, strengere botsproef in de Verenigde Staten. De C-klasse van Mercedes-Benz en de Audi A4 kregen het stempel 'gebrekkig'. de BMW 3-serie en de Volkswagen CC deden het amper beter: 'twijfelachtig', oordeelde het Insurance Institute for Highway Safety (IIHS).

Het instituut liet de auto's met slechts 25 procent van de voorkant tegen een voorwerp botsen. Normaal is dat 40 procent. De klap moest bu dus worden opgevangen door een kleiner deel van de auto. Reden is dat bijna elk automodel tegenwoordig de standaard-crashtest goed doorstaat. ,,Toch zijn er elk jaar vele doden bij frontale botsingen'', aldus topman Adrian Lund van het instituut. Dat komt volgens hem door ongevallen waarbij de auto bijvoorbeeld een boom raakt.

Mercedes-Benz en Audi zeggen in een reactie te betwijfelen of de strengere test wel realistisch is. Volgens hen is er in werkelijkheid maar zelden zo'n botsing. In Duitsland betreft het 4 procent van de ongevallen met doden of zwaargewonden. De bedrijven zeggen de test wel serieus te nemen en zo nodig conclusies te trekken.

Slechts drie van de 11 geteste modellen kregen het predicaat 'goed', waaronder de Volvo S60. Volgens het Amerikaanse instituut komt dat door een bijzondere versteviging aan de zijkant.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen