ANP6 aug '12 07:57Aangepast op 6 aug '12 09:17

PostNL zucht onder moeilijke reorganisatie

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - PostNL heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. Dat maakte het postbedrijf maandag bekend.

PostNL zag de onderliggende omzet vorig kwartaal met 0,2 procent dalen tot 1,02 miljard euro. Het cash bedrijfsresultaat zakte met 60 procent tot 10 miljoen euro. Het bedrijf realiseerde een winst van 43 miljoen euro.

De prestaties van de Nederlandse postdivisie stonden afgelopen kwartaal onder druk door extra kosten en de vertraging in de reorganisatie. De reorganisatie kostte PostNL afgelopen kwartaal 9 miljoen euro. Daarnaast gaf het bedrijf, dat vorig jaar werd afgesplitst van TNT, 6 miljoen euro aan het doorvoeren van het merk PostNL. De onderliggende winst van de postdivisie halveerde vorig kwartaal ten opzichte van een jaar eerder, tot 19 miljoen euro.

Beslissing

Volgens bestuursvoorzitter Herna Verhagen zette de zwakker dan verwachte start van het jaar door in het tweede kwartaal. Ze verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie. Die werd in april stilgelegd, omdat de omvangrijke operatie grote gevolgen bleek te hebben voor de kwaliteit van de postbezorging.

Het postbedrijf houdt vast aan de eerdere prognose dat het cash bedrijfsresultaat dit jaar uitkomt op 110 tot 160 miljoen euro. Het bedrijf rekent er daarbij op dat het resultaat aan de onderkant van die bandbreedte uitkomt, omdat de vertraagde reorganisatie tot minder besparingen en extra kosten leidt in 2012. De vooruitzichten zijn verder afhankelijk van de uiteindelijke voortgang in de reorganisatie.

Onvoorwaardelijk verklaren

PostNL gaf verder aan dat het 54,3 miljoen aandelen TNT Express mag verkopen als UPS zijn bod op TNT Express op 19 september nog niet onvoorwaardelijk heeft verklaard. Het psotbedrijf acht die stap voorlopig echter niet opportuun. PostNL bezit in totaal 29,9 procent van de aandelen TNT Express.

Als het bod van UPS doorgaat, biedt PostNL al zijn aandelen aan. Het postbedrijf wil de opbrengsten onder meer gebruiken om de schuldposiite te verbeteren en om cashdividend uit te keren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen