ANP5 apr '12 15:56

Spaanse zorgen wegen op beurzen

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen moesten donderdag opnieuw terrein prijsgeven. Bij de aanvang van de handel werd nog voorzichtig op koopjes gejaagd na de forse koersafstraffing van een dag eerder. De bezorgdheid over Spanje bleef de markten echter parten spelen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent lager op 312,79 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter leverde daarmee nagenoeg alle winst sinds het begin van het jaar weer in. DeMidKap-index verloor 0,2 procent tot 524,40 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs daalden tot 0,7 procent.

In Madrid zakte de beurs 1,1 procent. Beleggers bleven zich zorgen maken over de mogelijkheden van de Spaanse regering om het overheidstekort drastisch aan te pakken. Die vrees vertaalde zich in een hogere rente op de obligaties van Spanje. De rente op de 10-jarige Spaanse leningen liep op tot het hoogste punt sinds begin december vorig jaar.

0,5 procent

De Bank of England hield de rente donderdag conform verwachting onveranderd op het historisch lage niveau van 0,5 procent. De Britse centrale bank maakte verder ook geen nieuwe monetaire steunmaatregelen bekend.

In New York stonden de beurzen kort na opening tot 0,4 procent lager. De markten wachten op het Amerikaanse banenrapport, dat vrijdag wordt vrijgegeven. De Amerikaanse en Europese aandelenmarkten zijn dan echter gesloten. Beleggers kunnen dus pas na Pasen reageren op het banencijfer.

Air France-KLM

In de AEX was luchtvaartcombinatie Air France-KLM de grootste daler met een verlies van 2,6 procent. Bank en verzekeraar ING volgde met een min van 1,5 procent. Dienstverlener aan de olie- en gasindustrie SBMOffshore was de grootste stijger met een winst van 1,4 procent.

Supermarktconcern Ahold verloor 1,1 procent. Volgens marktonderzoeker GfK hebben supermarkten in Nederland in maart samen 0,7 procent meer omzet behaald. Consumenten gaven gemiddeld wel een fractie minder uit. De omzet per kassabon daalde van 21,72 euro naar 21,57 euro.

Dalers

In de MidKap voerde bouwbedrijf Heijmans de dalers aan met een min van 2,4 procent. Detacheerder Brunel was de sterkste stijger met een plus van 1,9 procent.

Internetdienstverlener Docdata verloor ruim 8 procent na een adviesverlaging door SNS Securities. Volgens SNS krijgt Docdata meer te kampen met tegenwind. Klanten als Zalando en V&D gaan bepaalde diensten die het bedrijf nu nog verleent zelf ter hand nemen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen