ANP22 aug '12 07:59Aangepast op 22 aug '12 08:36

'AEX begint met verlies'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen zullen lager openen. De stemming wordt gedrukt door koersverliezen in Azië en lagereslotstanden op Wall Street.

,,De AEX opent ongeveer 2 punten lager. We gaan mee met de verliezen in Azië en de VS. Het is nog altijd vrij rustig op de beurzen en dat zal deze week niet veranderen. We kijken vooral uit naar macrocijfers uit de VS en de ontwikkelingen rond Griekenland'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Markets Netherlands.

In Amsterdam bracht Heineken voorbeurs de resultaten naar buiten. De bierbrouwer boekte in het eerste halfjaar van 2012 een nettowinst van 705 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een winst van 737 miljoen euro. Voor heel 2012 verwacht Heineken dat de winst in grote lijnen gelijk zal blijven aan vorig jaar.

UPS

Bouwbedrijf Heijmans en technologiebedrijf TKH openden ook de boeken over het afgelopen halfjaar. De Amerikaanse pakketbezorger UPS kondigde daarnaast aan de aanmeldingstermijn voor zijn bod op TNTExpress te verlengen tot 9 november.

De Griekse premier Antonis Samaras doet woensdag via de Duitse krant Bild opnieuw een poging meer tijd te krijgen om de economie in zijn land te hervormen. Samaras doet zijn oproep daags voor zijn ontmoeting met de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel. De verwachting is dat hij zal vragen om twee jaar extra tijd. Hij vroeg daar al eerder om, maar zonder succes.

Nikkei

In het Verre Oosten gingen de beurzen woensdag omlaag. Beleggers namen wat gas terug na de recente sterke koerswinsten. De stemming werd daarbij gedrukt door lagere slotstanden op Wall Street en zwakke Japanse exportcijfers. In Tokio eindigde de Nikkei 0,3 procent lager.

In New York deden de aandelenbeurzen dinsdag ook een stapje terug na de gestage opmars van de afgelopen weken. De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 13.203,58 punten. De S&P 500 daalde 0,4 procent tot 1413,17 punten, na eerder op de dag nog de hoogste tussenstand sinds mei 2008 te hebben bereikt. De technologiebeurs Nasdaq zakte 0,3 procent tot 3067,26 punten.

Eurocrisis

De Europese beurzen wisten dinsdag na een onderbreking van een dag de stijgende lijn van de afgelopen tijd weer voort te zetten. Beleggers gaan er nog altijd vanuit dat er maatregelen komen ter bestrijding van de eurocrisis.

Op het Damrak eindigde de AEX-hoofdindex 0,6 procent hoger op 335,92 punten. De Midkap klom 0,7 procent tot 518,10 punten. De hoofdgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tussen de 0,6 en 0,9 procent.

De euro was woensdag voorbeurs 1,2460 dollar waard, tegen 1,2470 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 96,78 dollar per vat en Brentolie stabiliseerde op 114,59 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen