ANP15 mrt '12 02:30

Corrupte oud-gouverneur Illinois gaat cel in

EPA
EPA

CHICAGO (ANP) - Met een vurig betoog over zijn onschuld heeft de oud-gouverneur van de Amerikaanse staat Illinois woensdag afscheid genomen van zijn aanhangers. Rod Blagojevich, veroordeeld voor corruptie, moet zich donderdag bij de gevangenis melden.

Hij moet voor 14 jaar de cel in, onder meer omdat hij geprobeerd heeft de Senaatszetel van Barack Obama te verkopen toen die eind 2008 president was geworden.

Blagojevich riep een paar honderd aanhangers toe dat hij ,,aan de juiste kant van de wet staat''. Hij heeft zijn hoop gevestigd op de behandeling van zijn zaak door een hogere rechtbank.

Corruptie

Een jury bevond de Democratische oud-gouverneur vorig jaar schuldig aan 17 corruptie-aanklachten, waaronder zijn poging om Obama's zetel te verkopen.

Als gouverneur had Blagojevich het recht om de vrijgekomen Senaatszetel tijdelijk aan iemand toe te wijzen. Hij probeerde er volgens de jury zelf beter van te worden: wie de zetel wilde innemen, moest zich inzetten voor Blagojevich' toekomst. Hij wilde het liefst een ministerspost of een ambassadeurschap. ,,Dit is iets kostbaars, dat geef je niet zomaar weg''', zei hij in een afgeluisterd telefoongesprek.

De zaak was een zoveelste geval van corruptie binnen het openbaar bestuur van Illinois. Blagojevich' Republikeinse voorganger George Ryan kreeg ook al een veroordeling aan zijn broek. Hij zit momenteel een celstraf van ruim zes jaar uit voor fraude en omkoping.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen