ANP7 sep '12 10:32

Europarlement wil nieuw ECB-lid niet zien

BRUSSEL (AFN) - Het Europees Parlement heeft een afspraak met het nieuw te benoemen directielid van de Europese Centrale Bank (ECB), Yves Mersch, uitgesteld. Het Europarlement vindt dat de ECB een mannenbolwerk is en wil uitleg waarom er geen geschikte vrouwelijke kandidaat is gevonden om de vacante post in de directie van de ECB in te vullen.

Dat maakte de Britse Sharon Bowles, voorzitter van de commissie voor economische en monetaire zaken van het Europarlement, vrijdag bekend in een persverklaring. Mersch zou maandag voor deze commissie verschijnen voor een verhoor.

Bowles heeft verscheidene keren aangegeven dat er niet alleen nu, maar ook voor de middellange termijn, actief naar een geschikte vrouwelijke kandidaten gezocht moet worden. Dat is onvoldoende gebeurd, aldus het Europarlement, dat vindt dat de zorgen van het Europarlement hierover niet serieus zijn genomen. Daarop besloot de commissie het verhoor met Mersch uit te stellen.

De Luxemburger Mersch is voorgedragen om de Spanjaard José Manuel Gonzalez Paramo in de directie van de ECB op te volgen. Mersch is sinds 1998 de topman van de Luxemburgse centrale bank.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen