ANP15 jun '12 19:45

Optimisme op Wall Street

NEW YORK (ANP) - In navolging van de Europese beleggers, vestigden ook de Amerikanen vrijdag hun hoop op een spoedige interventie van de centrale banken in het geval dat de Griekse verkiezingen zondag een negatieve uitslag kennen. De hoopvolle verwachting stuwde, evenals donderdag, de koersen. De stemming bleef goed, ondanks tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie.

In de middaghandel noteerde de Dow-Jonesindex 0,6 procent hoger op 12731 punten. De S&P 500-index stond 0,7 procent hoger op 1338 punten en technolgiebeurs Nasdaq kreeg er 0,8 procent bij op 2859 punten.

Voorbeurs werd al bekendgemaakt dat de industriële activiteit in de regio New York afgelopen maand sterker is afgenomen dan verwacht. Ook bleek dat de industriële productie in de Verenigde Staten in mei onverwacht is afgenomen met 0,1 procent, terwijl economen hadden gerekend op een lichte stijging. Kort na de opening kwam er een cijfer over het consumentenvertrouwen naar buiten, dat eveneens lager uitviel dan de verwachting.

Beloftes

De beleggers lieten zich echter niet van de wijs brengen en luisterden naar de beloftes van de Europse Centrale Bank (ECB) en de centrale bank van Japan. Die lieten vrijdag weten klaar te staan om de mogelijke negatieve gevolgen van de Griekse verkiezingen van zondag te bestrijden. De uitslag van die verkiezingen kan tot grote onrust op de markten leiden, zeker als de radicaal-linkse partij Syriza wint. Die heeft herhaaldelijk aangekondigd zich niet aan de voorwaarden voor de internationale noodsteun te willen houden.

Banken- en grondstoffenfondsen profiteerden van de opleving van de graadmeters. Bank of America kreeg er 1 procent bij. Aluminiumproducent Alcoa steeg 1,4 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro een koers van 1,2635 dollar, tegen 1,2640 bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 83,99 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 97,50 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen