ANP6 sep '12 15:59Aangepast op 6 sep '12 16:39

Beurzen positief over steunaankopen ECB

EPA
EPA

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen wisten donderdagmiddag de winsten verder uit te breiden. Beleggers waren opgelucht dat ECB-president Mario Draghi aan de hoge verwachtingen van de markt voldeed door steunaankopen op de obligatiemarkt aan te kondigen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde een uur voor het slot 2 procent hoger op 335,52 punten. De MidKap-index won 1,7 procent tot 511,88 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 1,9 en 2,7 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex na een uur handelen 1,5 procent hoger. De stemming werd gesteund door een sterker dan verwachte banengroei in de Amerikaanse private sector.

De aandelenmarkten schoten verder omhoog nadat de Europese Centrale Bank (ECB) liet weten in te zullen grijpen op de obligatiemarkt door onder voorwaarden staatspapier op te kopen op de secundaire markt.Draghi benadrukte daarbij dat de centrale bank binnen zijn mandaat zal blijven. Met het opkopen van staatsleningen wil de ECB landen als Spanje en Italië, die kampen met torenhoge leenkosten, de helpende hand toesteken.

'Gesteriliseerd'

De steunaankopen zijn onbeperkt en worden 'gesteriliseerd', wat wil zeggen dat de ECB voor een gelijk bedrag geld aan de markt onttrekt. Dat voorkomt inflatie als gevolg van een stijgende geldhoeveelheid.

Eerder op de dag had de ECB al bekendgemaakt dat het belangrijkste rentetarief op 0,75 procent blijft staan. De Bank of England handhaafde ook de rente op 0,5 procent. De Britse centrale bank liet daarnaast het bedrag waarvoor staatspapier wordt opgekocht ter stimulering van de economie ongewijzigd.

Aperam

Roestvrijstaalproducent Aperam was veruit de sterkste stijger in de AEX met een winst van ruim 6,9 procent. Uitgever Reed Elsevier was de enige daler met een verlies van 0,2 procent.

In Helsinki zette Nokia de daling voort met een verlies van bijna 6 procent. Diverse effectenhuizen hebben het beleggingsadvies voor Nokia verlaagd na de tegenvallende presentatie van de nieuwste smartphone van de Finse mobieltjesmaker.

De euro viel wat terug en was 1,2591 dollar waard, tegen 1,2605 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,8 procent tot 97,09 dollar per vat en Brentolie klom 1,3 procent tot 114,58 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen