ANP26 mrt '12 10:22Aangepast op 26 mrt '12 10:38

Vertrouwen Duitse ondernemers opnieuw omhoog

MUNCHEN (AFN) - Het vertrouwen van Duitse ondernemers in de economie is in maart verder toegenomen. Dat maakte het onderzoeksbureau Ifo maandag bekend. Het is de vijfde maand op rij dat het vertrouwen van Duitse ondernemers stijgt.

De index waarmee Ifo het vertrouwen meet, steeg van 109,7 in februari naar 109,8 in maart. Economen rekenden in doorsnee op een daling tot 109,6. Het onderzoek wordt maandelijks uitgevoerd onder circa 7000 bedrijven.

De ondernemers zijn positiever gestemd over de vooruitzichten voor de komende 6 maanden. Die deelindex ging omhoog. De graadmeter voor de huidige situatie bleef onveranderd.

Bouw

Volgens de onderzoekers van Ifo zijn Duitse industriebedrijven optimistischer over de vooruitzichten, en verwachten zij impulsen uit de export. De stemming bij de detailhandel is verbeterd. In de bouw is het sentiment echter wat verslechterd, aldus Ifo.

De economen van Ifo zijn hoopvol gestemd dat een lichte recessie in Duitsland kan worden vermeden, al verliest de economie wel wat aan tempo. Volgens de onderzoekers raken Duitse ondernemers gewend aan de schuldencrisis en zijn er geen signalen dat de crisis hen sterk raakt.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski tonen de cijfers de sterke economische fundamenten van Duitsland aan. De sterke banenmarkt, de goed gevulde orderboeken en lage voorraden bieden uitzicht voor groei in de komende maanden, al ligt het tempo wel op een laag niveau, aldus Brzeski.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen