ANP27 dec '12 15:56Aangepast op 27 dec '12 17:06

Grondstoffondsen trekken de kar

AMSTERDAM (ANP) - Grondstofgerelateerde bedrijven waren donderdag bovenin de Europese aandelenindices te vinden dankzij gunstige cijfers over de Chinese economie. China is 's werelds grootverbruiker van diverse metalen en heeft een enorme zucht naar olie.

Zorgen over de dreigende begrotingsafgrond (fiscal cliff) in de Verenigde Staten overheersten echter en hadden een verlammende werking op de beurshandel.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,1 procent hoger op 344,90 punten, bij een zeer laag volume van 37,5 miljoen verhandelde aandelen. Op de afgelopen 15 handelsdagen lag het gemiddelde op ruim 76 miljoen stuks. De MidKap-index van middelgrote bedrijven stond 0,2 procent in de plus op 536,25 punten. De FTSE in Londen ging 0,2 procent omhoog en de DAX in Frankfurt steeg 0,3 procent. In Parijs won de CAC 40 0,7 procent, mede dankzij een koerswinst van 1,1 procent voor oliegigant Total.

Obama

Volgens een handelaar gaan de meeste beleggers er van uit dat er een begrotingsakkoord komt in de VS. Zo niet, dan volgt in januari een neerwaartse correctie op de beurzen. ,,Zonder akkoord kunnen we de huidige niveaus niet vasthouden.''

Woensdagavond werd duidelijk dat president Obama vroegtijdig terugkeert van een vakantie op Hawaii om de begrotingsonderhandelingen te hervatten. Zonder akkoord treden op 1 januari 'automatisch' belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van honderden miljarden dollar in werking.

Tussenoplossing

Minister van Financiën Timothy Geithner leek de weg vrij te maken voor een tussenoplossing. Hij zei dat de VS op 31 december de in de afgelopen zomer afgesproken schuldenlimiet bereiken en te werken aan een aantal uitzonderlijke maatregelen om volgend jaar 200 miljard dollar aan tekorten te kunnen financieren. Vanwege ,,de grote onzekerheid'' omtrent belastingverhogingen en bezuinigingen, ofwel de fiscal cliff, is het nog niet duidelijk voor hoe lang de uitzonderlijke ingrepen van kracht blijven.

In China blijkt de winstgevendheid van industriële bedrijven flink toe te nemen, een teken dat de economische groei aan kracht wint. Staalconcern Aperam was een van de sterkste stijgers in de AEX met een winst van 2 procent. In Londen won grondstoffenhandelaar Glencore 1,4 procent en stegen mijnbouwers als Antofagasta en BHP Billiton tot 1,6 procent.

Verliezer

Bankia was een opvallende verliezer. Het fonds dat toeziet op de herkapitalisatie van noodlijdende Spaanse banken maakte woensdagavond bekend dat de genationaliseerde bank een negatieve economische waarde heeft van 4,2 miljard euro. Bankia kelderde in Madrid 18,2 procent.

De euro was 1,3235 dollar waard in vergelijking met 1,3211 bij het slot van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen