ANP7 feb '12 09:21Aangepast op 7 feb '12 10:00

AEX opent licht hoger

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs dinsdag met een kleine winst begonnen. De andere Europese beurzen zagen de winsten deels verdampen. De focus blijft gericht op Griekenland, waar de vakbonden hebben opgeroepen te staken uit protest tegen de bezuinigingsmaatregelen. Ook bracht de Zwitserse bank UBS tegenvallende resultaten naar buiten.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 325,35 punten. De MidKap-index won 0,3 procent tot 532,12 punten. De beurs in Parijs klom 0,1 procent. Londen bleef ongewijzigd en Frankfurt verloor 0,3 procent.

De grootste Griekse vakbonden riepen dinsdag op tot een staking van 24 uur nadat de regering liet weten nog dit jaar 15.000 ambtenaren te ontslaan. De vermindering van het ambtenarenapparaat zou een van de eisen zijn van Europa en het IMF.

Bedrijfsresultaten

De beurzen verwerkten ook een reeks aan bedrijfsresultaten. In de AEX gingen de staalbedrijven Aperam en ArcelorMittal aan kop met winsten van respectievelijk 6,1 en 1,9 procent na goed ontvangen kwartaalcijfers.

ArcelorMittal leed in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht een nettoverlies vanwege een aantal bijzondere kostenposten. De omzet en het bedrijfsresultaat voldeden wel aan de verwachtingen. De resultaten van roestvrijstaalmaker Aperam vielen hoger uit dan verwacht. Ook voorziet het voormalige onderdeel van ArcelorMittal een verbetering van het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal van 2012.

Staking

Air France-KLM zakte 2,3 procent. De Franse luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dinsdag meer vluchten te moeten schrappen door de uitbreiding van de vierdaagse staking.

In de MidKap klom Imtech 1,2 procent. De technisch dienstverlener boekte in 2011 een hogere omzet en nettowinst dan een jaar eerder. Voor 2012 voorziet Imtech een verdere toename van het resultaat door autonome groei en overnames.

Fusie

In Zürich zakte UBS 1,1 procent. De grootste bank van Zwitserland zag de nettowinst in 2011 met 44 procent afnemen. Ook waarschuwde UBS voor matige resultaten in het huidige eerste kwartaal vanwege de aanhoudende onzekerheden in de eurozone.

Xstrata daalde in Londen 2,3 procent. De Brits-Zwitserse mijnbouwer bereikte overeenstemming met de Zwitserse grondstoffenhandelaar Glencore over een fusie ter waarde van 90 miljard dollar. Het is de grootste transactie ooit in de grondstoffensector.

De euro was 1,3139 dollar waard, tegen 1,3110 aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 96,75 dollar per vat en Brentoliewerd stabiliseerde op 115,89 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen