ANP23 nov '12 21:01Aangepast op 23 nov '12 21:28

Wal-Mart heeft weinig last van protesten

EPA
EPA

NEW YORK (AFN) - Ontevreden werknemers van Wal-Mart hebben vrijdag, op een van de drukste winkeldagen van het jaar, Black Friday, geprotesteerd tegen hun werkgever. Desondanks verklaarde de grootste detailhandelsketen van de Verenigde Staten zijn beste Black Friday ooit te hebben.

De dag na Thanksgiving Day staat in de VS bekend als Black Friday. Veel Amerikanen zijn nog vrij en gaan massaal op zoek naar koopjes voor de feestdagen. De grote ketens hebben veel speciale Black Friday-aanbiedingen, die dit jaar al donderdagavond werden aangeboden.

Een groep werknemers van Wal-Mart, georganiseerd onder de vlag Organisation United for Respect at Wal-Mart of OUR Wal-Mart, is al langer ontevreden over het salaris en de arbeidsvoorwaarden die het bedrijf biedt. Volgens de groep staakten vrijdag ,,honderden en honderden werknemers''. Wal-Mart noemde deze cijfers ,,flink overdreven''.

Klacht

Volgens Wal-Mart waren er minder dan 50 werknemers van Wal-Mart op de been. Ook veel niet-werknemers van andere vakbonden, zoals die van de auto-industrie, deden mee aan de acties. Volgens hen heeft Wal-Mart vanwege zijn enorme schaal veel invloed op beloningstrends in de hele economie.

Wal-Mart probeerde vorige week de stakingen tevergeefs te blokkeren door een klacht in te dienen bij de nationale vereniging voor arbeidsrelaties.

De winkelgigant zei vrijdag in de eerste uren meer dan 1,8 miljoen handdoeken, 1,3 miljoen televisies en 1,3 miljoen poppen te hebben verkocht. Volgens de Nationale federatie van winkeliers zullen dit lange weekeinde 147 miljoen Amerikanen een bezoek (virtueel of fysiek) brengen aan een winkel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen