ANP11 dec '12 10:06

P.C. Hooft-prijs voor A.F.Th. van der Heijden

A.F.Th. van der Heijden (archiefbeeld 2007). ANP
A.F.Th. van der Heijden (archiefbeeld 2007). ANP

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse schrijver A.F.Th. van der Heijden krijgt de P.C. Hooft-prijs 2013. Dat heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde dinsdag bekendgemaakt.

De prijs is voor het hele oeuvre van de schrijver. ,,Zijn werken, inmiddels bijna 30 boektitels, zijn één werk'', stelde de jury. ,,Uit het een groeit het ander, en soms is een nieuw boek nodig om een vorig boek te begrijpen.'' Volgens de jury is zijn stijl ,,ongeremd en retorisch, kent het weinig beperkingen en barst het soms bijna uit zijn eigen zinsverband.''

Van der Heijden is een veel gelauwerd schrijver. Eerder dit jaar ontving hij de Libris Literatuur Prijs en de NS Publieksprijs voor de 'requiemroman' Tonio, die is gebaseerd op het tragische ongeluk van de enige zoon van de auteur en zijn vrouw Mirjam Rotenstreich.

De P.C. Hooft-prijs is een van de belangrijkste literaire prijzen van Nederland en is dit keer bestemd voor verhalend proza. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen