ANP3 sep '12 17:58Aangepast op 3 sep '12 18:33

Draghi: ECB mag kortlopend staatspapier kopen

EPA
EPA

BRUSSEL (AFN) - Het opkopen van staatsleningen met een looptijd tot 3 jaar door de Europese Centrale Bank (ECB) past binnen de bevoegdheid van de ECB. Dat heeft Mario Draghi, de president van de ECB, maandag gezegd in een achter gesloten deuren gehouden vergadering met Europarlementariërs, zo heeft het ANP uit anonieme bronnen vernomen.

Volgens de ingewijden is de inzet van Draghi duidelijk: de ECB gaat het opkopen van staatspapier van Zuid-Europese landen hervatten. De verschillen tussen de rentes die landen in Noord- en Zuid-Europa op hun staatsleningen betalen zijn te groot en de ECB kan niet anders dan ingrijpen om prijsstabiliteit te garanderen. Prijsstabiliteit binnen de EU en met name binnen de eurozone is een van de kerntaken van de ECB.

Een aanpassing van het belangrijkste rentetarief in de eurozone lijkt namelijk geen effect te hebben op de rentes die landen als Italië of Spanje moeten betalen op hun staatspapier. Op dit moment staat dit rentetarief op 0,75 procent.

Opluchting

Draghi ontketende eind juli een opluchtingsrally op de beurzen door te zeggen dat hij tot alles bereid is om de euro te redden, maar concrete plannen bleven tot dusver uit. Donderdag is er weer een beleidsvergadering van de ECB.

Het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden stuit met name Duitsland tegen de borst. Het opkopen van dit staatspapier brengt aanzienlijke risico's met zich mee.Bovendien komt het opkopen van deze bonds er volgens de Duitse centale bank op neer dat de ECB overheden financiert en dat is tegen de regels.

Draghi bestreed dit maandag. Hij verdedigde het beleid. De ECB kocht tussen mei 2010 en begin dit jaar voor circa 210 miljard euro aan staatsleningen van zwakke eurolanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen