ANP20 dec '12 15:54Aangepast op 20 dec '12 16:52

Beurzen bewegen amper

AMSTERDAM (AFN) - De belangrijkste Europese effectenbeurzen lieten donderdag weinig beweging zien. Beleggers namen wat gas terug nu de begrotingsonderhandelingen in de VS weer in een impasse lijken te verkeren. In Amsterdam tikte de AEX echter het hoogste niveau van het jaar aan dankzij een koerssprong van maritiem dienstverlener SBM Offshore.

De AEX-index noteerde in de middaghandel 0,5 procent hoger op 346,72 punten. De hoofdindex bereikte eerder op de dag op 346,73 punten de hoogste stand van 2012. De MidKap won 0,4 procent tot 538,41 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen bleven onveranderd. Parijs steeg 0,2 procent.

,,Het is vrij rustig op de beurzen en we blijven aardig liggen. Ondanks het politieke gesteggel in de VS gaat men ervan uit dat het toch wel goed komt'', aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

NYSE Euronext

In Parijs klom beursbedrijf NYSE Euronext ruim 32 procent. De Amerikaanse grondstoffen- en energiebeurs IntercontinentalExchange (ICE) wil de uitbater van de beurzen in onder meer New York, Parijs, Brussel en Amsterdam overnemen voor omgerekend 6,2 miljard euro.

In Amsterdam kondigde SBM Offshore aan de boekwaarde van het probleemproject Yme in Noorwegen volledig af te schrijven. Die afschrijving zorgt er mede voor dat dit jaar een nettoverlies wordt geleden van circa 75 miljoen euro. Ook wil SBM over 2012 en 2013 geen dividend betalen.

SBM grootste stijger

Het aandeel SBM steeg desondanks 16,5 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. ,,Het is even schrikken, het is allemaal aan de hoge kant. Maar er is wel grote opluchting dat het nu dit jaar nog is gedaan. We hebben de grootste ellende gehad'', stelde analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen.

Aegon klom 1,5 procent. De verzekeraar is een langjarige samenwerkingsovereenkomst aangegaan met de Banco Santander voor de distributie van levens- en schadeverzekeringen via de 4600 bankfilialen van de grootste bank van Spanje.

Ericsson

In Stockholm zakte Ericsson 2 procent. Het telecom- en technologiebedrijf schrijft 8 miljard Zweedse kroon (923 miljoen euro) af op de mislukte samenwerking met STMicroelectronics.

De euro was 1,3243 dollar waard, tegen 1,3265 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 89,90 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,1 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen