ANP25 aug '12 07:53Aangepast op 25 aug '12 08:09

Bank HSBC verdacht van witwassen drugsgeld

WASHINGTON (AFN) - De Amerikaanse justitie onderzoekt of de Britse zakenbank HSBC geld van Mexicaanse drugskartels heeft witgewassen. Ook bestaat het vermoeden dat de bank geld heeft overgemaakt naar banken in Saudi-Arabië die banden met terroristen hebben. Dat heeft de Amerikaanse krant The New York Times zaterdag gemeld op gezag van ambtenaren van de federale overheid.

Justitie onderzoekt ook of de bank inbreuk heeft gemaakt op de economische sancties tegen landen als Iran, Sudan en Noord-Korea. De zwaarte van de beschuldigingen kan er volgens de krant toe leiden dat HSBC zeker 1 miljard dollar moet betalen voor een schikking met de Amerikaanse autoriteiten. Eerder heeft de bank al eens 700 miljoen op tafel gelegd om mogelijke boetes te voorkomen.

Een woordvoerder van HSBC zei dat de justitie niet de medeplichtigheid van de bank aan witwassen van zwart geld onderzoekt. Het gaat volgens hem veel meer om een verschil van mening tussen de autoriteiten en de bank over de eisen waaraan de bank moet voldoen. HSBC deed de Amerikaanse justitie in juli een handreiking in de hoop in september een schikking te kunnen treffen, maar de kans dat zo'n overeenkomst in de komende weken tot stand komt, wordt in regeringskringen uiterst klein geacht.

Gerelateerde artikelen