ANP31 aug '12 16:21Aangepast op 31 aug '12 17:11

Bernanke houdt kaarten op de borst

De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. EPA
De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke. EPA

JACKSON HOLE (AFN) - De Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke heeft vrijdag opnieuw beloofd dat de Federal Reserve nieuwe stimuleringsmaatregelen neemt als de economische situatie daarom vraagt. Concrete details gaf hij echter niet.

,,We moeten meer vooruitgang boeken, zeker op de arbeidsmarkt'', zei Bernanke in zijn speech op de conferentie van centrale bankiers in Jackson Hole. ,,De Federal Reserve zal de benodigde extra maatregelen nemen om een sterker economisch herstel en een duurzame verbetering van de arbeidsmarkt te bewerkstelligen.'' Hij benadrukte daarbij dat er grenzen zitten aan de beleidsinstrumenten van de Fed.

Op de financiële markten werd reikhalzend naar de speech van Bernanke uitgekeken, omdat hij in de afgelopen maanden al meerdere keren had laten weten dat de Fed klaarstaat om in te grijpen als de economische situatie daarom vraagt. Hij gaf vrijdag echter geen details over nieuwe maatregelen en liet ook niet doorschemeren wanneer deze eventueel worden doorgevoerd.

Geen nieuws

Volgens ING-econoom Rob Carnell boden de woorden van Bernanke geen nieuws. Hij vond de belofte van nieuwe maatregelen zelfs gematigder dan na de vorige beleidsvergadering van de Fed. Toen gaven de centrale bankiers aan dat nieuwe maatregelen ,,waarschijnlijk'' waren. Een verder stimulering van de economie hangt volgens Carnell vooral af van de ontwikkelingen op de Amerikaanse arbeidsmarkt.

Bernanke liet vrijdag wel weten dat de vorige twee stimuleringsrondes van de Fed volgens hem succesvol zijn geweest. Die maatregelen hebben wellicht tot 2 miljoen extra banen en 3 procent meer productie in de VS geleid, stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen