ANP5 sep '12 11:56

Beurzen tonen weinig beweging

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen schommelden woensdag rond de slotstanden van een dag eerder. De stemming werd daarbij gedrukt door een verdere krimp van de dienstensector in de eurozone. Ook wacht de markt in spanning op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag.

,,De beurzen laten weinig beweging zien en de omzetten zijn laag. In het aandeel ING wordt wel aardig gehandeld na de aankondiging van de verkoop van een belang in een Amerikaanse bank. Voor de rest is het wachten op de plannen van de ECB", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent hoger op 329,30 punten. De MidKap-index bleef onveranderd op 504,44 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,2 en 0,6 procent. Londen bleef ongewijzigd.

Dienstensector

Uit cijfers van onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de dienstensector van de eurozone in augustus voor de zevende maand op rij is gekrompen. Volgens de onderzoekers breidt de economische crisis zich steeds meer uit naar de kernlanden van de eurozone, zoals Duitsland en Frankrijk. Markit denkt dat de eurozone in het derde kwartaal in een recessie zal belanden.

BP verloor in Londen 3,8 procent. Het Amerikaanse ministerie van Justitie beticht het Britse olieconcern van grove nalatigheid en opzettelijk wangedrag tijdens de olieramp in de Golf van Mexico in april 2010.

ING

In de AEX klom ING 1,1 procent. De bank en verzekeraar gaat zijn belang in het Amerikaanse Capital One van de hand doen. Volgens analisten van SNS kan die verkoop 2,7 tot 3 miljard dollar opleveren. Telecomconcern KPN zakte 1,9 procent na een adviesverlaging door JPMorgan.

In Frankfurt steeg Lufthansa 0,2 procent. Het cabinepersoneel van de Duitse luchtvaartmaatschappij legt vrijdag in heel Duitsland voor 24 uur het werk neer.

De euro was 1,2548 dollar waard, tegen 1,2560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 95,11 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 113,86 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen