ANP1 mei '12 12:32

FNV Bondgenoten positief over plan Klijnsma

ANP
ANP

DEN HAAG (AFN) - FNV Bondgenoten heeft dinsdag met instemming gereageerd op het plan van Jetta Klijnsma voor een Nieuwe Vakbeweging, waarin de leden meer macht krijgen. De bond beoordeelt het voorstel om te komen tot een ledenparlement en een vakbeweging die georganiseerd is in sectoren, als ,,positief''.

,,Wij willen verder bouwen aan een actieve vakbeweging die zichtbaar is op de werkvloer'', aldus voorzitter Henk van der Kolk. ,,Waar leden en niet bondsvoorzitters het voor het zeggen hebben.'' Van der Kolk pleit voor een rechtstreeks lidmaatschap van de nieuwe beweging, zodat die sterk wordt aan de basis en de top. Die top heeft dan meer financiële armslag en mogelijkheden om te investeren in sectoren die belangrijk zijn voor de vakbeweging. ,,Wij zijn bereid fors meer af te dragen voor dit doel. We roepen de andere bonden op dat samen met ons te doen en daartoe een deel van hun autonomie op te geven.''.

FNV Bondgenoten speelde een hoofdrol in het conflict over het pensioenakkoord, dat leidde tot een crisis in de vakcentrale FNV. De bond legt het plan van Klijnsma op 30 mei aan haar leden voor.

Ledenparlement

Met haar vier collega-kwartiermakers stelt Klijnsma voor een ledenparlement in te richten binnen de koepel van verschillende bonden, een rechtstreeks gekozen vakbondsvoorzitter en ruimere mogelijkheden om referenda uit te schrijven. Leden moeten daartoe ook zelf het initiatief kunnen nemen.

Volgens Klijnsma en haar collega's moeten de leden zelf gaan bepalen hoe zij zich organiseren en waar zij zich bij aansluiten. ,,Zij kunnen zich organiseren in vakgroepen, sectorbonden, naar regio of als generatie, of naar elk ander belang op het terrein van de vakbeweging.''

DNV moet volgens de kwartiermakers niet alleen zichtbaar zijn op de werkvloer, maar ook meer ondersteuning bieden in de verschillende fases van iemands leven. ,,Wie wordt opgeleid, of juist klaar is met werken en van het pensioen geniet, krijgt ook een thuis in de nieuwe vakbeweging. Je kunt je werk helaas ook verliezen. Op dat moment is de nieuwe vakbeweging er om je te helpen met bemiddeling naar nieuw werk.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen