ANP6 feb '12 15:46

Jana geeft niet op bij TNT Express

AMSTERDAM (AFN) - Aandeelhouder Jana Partners heeft maandag ,,met verbijstering'' gereageerd op het besluit van TNT Express om voorbij te gaan aan de door de investeerder voorgedragen commissarissen. Jana wil alsnog de voordracht van twee nieuwe commissarissen op de agenda van de aandeelhoudersvergadering krijgen.

TNT Express meldde maandag dat het bedrijf de raad van commissarissen wil uitbreiden met Sara Lee-CEO Marcel Smits en de voormalig topman van SNS Reaal Sjoerd van Keulen. Jana had vorige maand zelf drie andere kandidaat-commissarissen voorgedragen, die volgens de investeerder een einde zouden kunnen maken aan de teleurstellende prestaties van het expressbedrijf.

Volgens TNT konden die kandidaten echter niet worden benoemd, omdat zij worden betaald door Jana. Daardoor zouden ze niet onafhankelijk genoeg opereren.

Brief

Jana veegde dit argument maandag in een brief van tafel. Volgens de investeerder is er nooit onduidelijkheid geweest over de compensatie die Jana de kandidaten, onder wie de voormalige topman van TNT Alan Jones, bood. Daarbij zouden de kandidaten afzien van de beloning als ze door de aandeelhouders als commissaris werden benoemd.

Jana draagt nu alsnog Alan Jones en David Siegel, voormalig topman van US Airways, voor als commissarissen. De huidige raad van commissarissen van TNT Express moet beslissen of deze kandidatuur op de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 11 april wordt gezet.

Volgens Jana heeft TNT Express de investeerder één zetel aangeboden in de raad van commissarissen. Als TNT bij dat besluit blijft en de aandeelhouders beide kandidaten van Jana willen benoemen, dan stelt Jana voor dat de huidige commissaris Tex Gunning zijn zetel opgeeft.

Gerelateerde artikelen