ANP3 mei '12 14:22Aangepast op 3 mei '12 14:45

GM ziet winst zakken

ANP
ANP

DETROIT (AFN) - Autofabrikant General Motors (GM) heeft de winst in het eerste kwartaal sterk zien zakken naar een miljard dollar (ruim 760 miljoen euro). Dat was een jaar geleden ruim 3 miljard dollar. De oorzaak lag vooral in de gevolgen van de economische crisis in eurozone, zo werd donderdag bekend.

In Europa zette GM een verlies in de boeken, dat desondanks kleiner was dan analisten hadden voorzien. In de Verenigde Staten was sprake van een sterke vraag. De omzet van GM steeg vergeleken met een jaar terug licht: van 36,2 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2011 naar 37,8 miljard dollar in de eerste drie maanden van dit jaar.

Op de Europese activiteiten (Opel, Vauxhall) legde het concern in het eerste kwartaal ruim 250 miljoen dollar toe. Vorig jaar werd in die periode nog een bescheiden plus geschreven, waarna de verkopen door de crisis sterk terugliepen.

Verbetering

Financieel topman Dan Ammann van GM liet bij het verschijnen van de cijfers weten duidelijk een ,,verbetering'' te zien in de Amerikaanse economie. ,,Maar het is een bescheiden verbetering en onregelmatig. Het gaat in niet in een rechte lijn omhoog.''

Het bedrijf verwacht over het tweede en derde kwartaal minstens de resultaten van het eerste kwartaal te zullen halen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen