ANP20 dec '12 10:47Aangepast op 20 dec '12 14:42

ProRail volgt kartelzaak Duitsland op de voet

EPA
EPA

BERLIJN (AFN) - Spoorbeheerder ProRail volgt de rechtszaak over vermeende prijsafspraken tussen fabrikanten van spoorrails in Duitsland op de voet. Dat liet het bedrijf donderdag weten.

,,Wij hebben op dit moment geen concrete aanleiding te vermoeden dat onze spoormaterialenleveranciers een kartel tegen ons vormen'', aldus een woordvoerder. Het grote verschil met Duitsland is dat ProRail niet zelfspoormaterialen inkoopt, maar dat aannemers dit doen. Wel onderzoekt ProRail ,,in hoeverre de wijze van inkoop en contracteren van spoormaterialen in Nederland kan leiden tot verboden prijsafspraken.''

De Duitse spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn maakte donderdag bekend dat zij bij de rechtbank in Frankfurt een zaak heeft aangespannen tegen onder meer het Duitse staalconcern ThyssenKrupp. Het zegt benadeeld te zijn door prijsafspraken tussen de leveranciers bij de verkoop van spoorrails.

Kansen

Deutsche Bahn wil een schadevergoeding van de betrokken bedrijven, waaronder ThyssenKrupp, en schat de kansen op succes hoog in. De Duitse kartelautoriteiten legden deze zomer vier bedrijven een boete op van 124,5 miljoen euro als straf voor de prijsafspraken, die jarenlang duurden. ThyssenKrupp ging akkoord met een boete van 103 miljoen euro.

Naar verluidt mikt Deutsche Bahn op een schadevergoeding van 750 miljoen euro, waarvan ThyssenKrupp 400 miljoen euro zou moeten ophoesten. Het Duitse staatsspoorconcern liet weten dat het niet gelukt is om tot een schikking te komen met de betrokken bedrijven.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen