ANP6 aug '12 09:16Aangepast op 6 aug '12 09:48

AEX opent in mineur

AMSTERDAM (AFN) - In Amsterdam is de beurs maandag licht lager geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met kleine verliezen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers lijken wat gas terug te nemen na de sterke koerswinsten van afgelopen vrijdag.

De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na opening 0,6 procent lager op 328,45 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 500,07 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tussen 0,1 en 0,4 procent.

In de AEX stond PostNL onderaan met een min van 4,7 procent. Het postbedrijf heeft in het tweede kwartaal opnieuw last gehad van de vertraging bij de reorganisatie die het wil doorvoeren en de moeilijke economische omstandigheden. Bestuursvoorzitter Herna Verhagen verwacht dat PostNL uiterlijk in het vierde kwartaal een beslissing neemt over het verdere verloop van de reorganisatie, die in april werd stilgelegd.

Air France-KLM

Air France-KLM was de sterkste stijger onder de hoofdfondsen met een winst van 1,4 procent. ASML leverde 0,7 procent in. Het Taiwanese chipbedrijf TSMC heeft voor 838 miljoen euro een aandelenbelang van 5 procent genomen in het Nederlandse chipmachineconcern. Ook wordt TSMC partner van ASML bij zijn ontwikkelingsprogramma voor nieuwe generatie chiptechnologieën.

Arseus verloor 1,9 procent. De medisch toeleverancier zag de omzet in de eerste zes maanden van het jaar met 15 procent toenemen. Topman Ger van Jeveren sprak van ,,overtuigende resultaten'' waarbij alle onderdelen autonome groei behaalden.

Euro

Op de lokale markt zakte TMC ruim 4 procent. De detacheerder heeft de winst in het afgelopen halfjaar zien afnemen ten opzichte van een jaar eerder. De omzet steeg wel. Het bedrijf gaf geen concrete prognose voor 2012.

De euro was 1,2359 dollar waard, tegen 1,2368 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,7 procent tot 90,82 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 108,41 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen