ANP26 nov '12 07:56Aangepast op 26 nov '12 08:34

'Lagere opening AEX'

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal maandag waarschijnlijk lager openen. Ook de andere Europese beurzen zullen met verliezen beginnen. Beleggers houden hun blik gericht op Brussel waar de onderhandelingen over Griekenland worden vervolgd.

,,De AEX opent met een kleine min. De beurzen lijken even een pas op de plaats te maken na de vijfdaagse winstreeks van vorige week. Een daling van de consumentenuitgaven in China zetten de stemming enigszins onder druk. Daarnaast zal vooral worden gelet op de onderhandelingen over Griekenland. Een akkoord over verdere noodhulp aan Griekenland zal de beurzen mogelijk steun geven'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Netherlands.

Aan het overnamefront maakte baggeraar Boskalis bekend maritiem dienstverlener Dockwise over te willen nemen voor in totaal 682 miljoen euro. Boskalis biedt 17,20 euro per aandeel Dockwise. De ondernemingswaarde van Dockwise komt daarmee uit op 1,2 miljard euro. Dockwise liet in een reactie weten het 'ongevraagde' bod van Boskalis te bestuderen.

Staatssteun ING

Bank en verzekeraar ING kondigde aan de eerste termijn van de resterende staatssteun van 1,12 miljard terug te betalen.

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag opnieuw over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg, door onenigheid over de Griekse schuldenlast. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet zondag weten dat de eurolanden ,,heel dichtbij'' een akkoord zijn over Griekenland.

Azië

In het Verre Oosten lieten de beurzen maandag een gemengd beeld zien. In Tokio, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, sloot de Nikkei 0,2 procent hoger. De grote Japanse exportbedrijven bleven profiteren van de aanhoudende verzwakking van de Japanse yen.

De effectenbeurzen in New York sloten vrijdag voor de vijfde dag op rij hoger, na een korte handelssessie in verband met feestdagen. Beleggers waren iets optimistischer over een oplossing voor de Griekse problemen, nadat uitlekte dat de Europese Unie en het IMF werken aan een compromis over de Griekse staatsschuld.

VS

De Dow-Jonesindex sloot 1,4 procent hoger op 13.009,68 punten. De brede S&P 500 klom 1,3 procent tot 1409,15 punten en technologiebeurs Nasdaq won 1,4 procent tot 2966,85 punten.

De Europese beurzen wisten vrijdag ook de vijfde winstbeurt op rij te boeken. De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,2 procent hoger op 331,50 punten. De MidKap-index klom 0,5 procent tot 517,33 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt stegen tot 0,9 procent.

De euro was maandag voor opening van de aandelenbeurzen 1,2964 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 88,11 dollar per vat. Brentolie zakte 0,1 procent.

Gerelateerde artikelen