ANP8 feb '12 15:56Aangepast op 8 feb '12 16:46

Beurzen wachten op Griekse oplossing

AMSTERDAM (AFN) - De Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. De handel stond opnieuw in het teken van Griekenland. Beleggers hopen dat er spoedig een akkoord zal worden bereikt in Athene en het land verdere financiële steun zal ontvangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,3 procent hoger op 326,76 punten. De MidKap-index won 0,4 procent tot 533,35 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen tot 0,4 procent. Londen stond licht hoger. In New York stonden de beurzen een uur na de openingsbel tot 0,3 procent hoger.

In Europa werd de stemming enigszins gedrukt door een sterker dan verwachte daling van de Duitse export. De export daalde in december met 4,3 procent. Dat was de sterkste afname sinds januari 2009. Daarnaast voorspelde de Franse centrale bank dat de economie van Frankrijk in het eerste kwartaal van 2012 zal stagneren.

Crisisberaad Griekenland

Beleggers wachten nog altijd op de uitkomsten van het crisisberaad tussen de Griekse premier Lucas Papademos en de leiders van de Griekse regeringspartijen. De regeringspartijen moeten de voorstellen voor de bezuinigingen die nodig zijn om Griekenland te laten voldoen aan de voorwaarden voor nieuwe noodhulp goedkeuren.

Het optimisme over het bereiken van een akkoord werd gevoed door een bericht in de zakenkrant The Wall Street Journal. Volgens de krant is de Europese Centrale Bank (ECB) bereid een bijdrage te leveren aan de schuldverlichting voor Griekenland door af te zien van de winsten die de bank kan behalen op zijn Griekse obligaties.

TomTom

In de AEX boekte TomTom een winst van 4,7 procent. De navigatiedienstverlener gaat de technologie leveren achter een nieuw verzekeringsproduct van de Britse verzekeraar Motaquote. Het verzekeringsproduct beloont ,,goed'' bestuurdersgedrag met lagere premies. Telecombedrijf KPN was de sterkste daler met een min van 2,5 procent.

In de MidKap steeg Wavin 8,5 procent tot 10,36 euro en was daarmee de grootste stijger. De Nederlandse buizenfabrikant beveelt het verhoogde overnamebod van het Mexicaanse Mexichem aan bij zijn aandeelhouders. Het overnamebod van 10,50 euro per aandeel waardeert Wavin op ongeveer 531 miljoen euro. Analisten van ING en SNS Securities verwachten dat het bod succesvol zal zijn.

BHP Billiton

In Londen verloor BHP Billiton 1,7 procent na publicatie van de halfjaarcijfers. De grootste mijnbouwer ter wereld liet daarbij weten zich minder zorgen te maken over de economische ontwikkelingen in Europa. BHP Billiton blijft daarnaast vertrouwen houden in de Chinese industrie.

Nokia steeg in Helsinki 0,7 procent. De Finse mobieltjesfabrikant gaat in totaal 4000 banen schrappen bij fabrieken in Finland, Hongarije en Mexico.

De euro was 1,3248 dollar waard, tegen 1,3245 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,6 procent tot 98,97 dollar per vat en Brentolie klom 0,4 procent tot 116,76 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen