ANP14 mei '12 21:33Aangepast op 14 mei '12 22:25

Griekse crisis zet Wall Street op verlies

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn maandag met verlies gesloten, in navolging van de aandelenmarkten in Europa. De negatieve stemming werd vooral veroorzaakt door de politieke impasse in Griekenland en de toenemende zorgen over een dreigend vertrek van het land uit de eurozone. Het miljardenverlies van JPMorgan Chase zorgde ook voor onrust.

De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 125,25 punten (1 procent) lager op 12.695,35 punten. De breed samengestelde S&P 500 daalde 15,04 punten (1,1 procent) tot 1338,35 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 31,24 punten (1,1 procent) tot 2902,58 punten.

Griekenland lijkt in juni nieuwe verkiezingen te gaan houden. Er is nu geen meerderheid te vinden in het Griekse parlement om de Europese afspraken na te leven. De onderhandelingen tussen de Griekse partijen zijn maandagavond wel weer opnieuw opgestart om toch tot een coalitie te komen die de maatregelen steunt. Ook kwamen tegenvallende cijfers naar buiten over de Europese industrie. Dit wakkerde de zorgen over de ernst van de recessie in Europa verder aan.

JPMorgan Chase

JPMorgan Chase zette de daling voort met een min van 3,2 procent. De grootste bank van de Verenigde Staten verloor vrijdag al ruim 9 procent na de bekendmaking van een onverwacht handelsverlies van 2 miljard dollar op een risicovolle transactie. Het verlies leidde tot het vertrek van risicodirecteur Ina Drew. Zij heeft haar ontslag ingediend.

Ook andere financiële fondsen op Wall Street ondervonden tegenwind. Zo verloor Citigroup 4,1 procent, Morgan Stanley daalde 4,4 procent, Bank of America zakte 1,9 procent en Goldman Sachs noteerde 2,3 procent lager.

Yahoo

Internetbedrijf Yahoo ziet zijn bestuursvoorzitter Scott Thompson vertrekken. Hij wordt tijdelijk vervangen door Ross Levinsohn. Thompson vertrekt vanwege de controverse rond zijn cv. De topman kwam onder vuur te liggen omdat op zijn cv een computeropleiding stond die hij nooit heeft gevolgd. Het aandeel Yahoo steeg 2 procent. Beleggers hebben goede hoop op succes van Levinsohn.

Aan het overnamefront liet de Amerikaanse maker van cosmeticaproducten Avon Products zondag weten het overnamebod van 10,7 miljard dollar van de kleinere rivaal Coty te overwegen en binnen een week met een antwoord te komen. Avon klom 3,8 procent.

Euro zakt

De euro zakte door de onrust rond Griekenland voor het eerst sinds medio januari onder de 1,29 dollar. De Europese eenheidsmunt was 1,2835 dollar waard, tegen 1,2841 dollar aan het einde van de Europese beurshandel maandag. Analisten denken dat de euro nog verder in waarde zal zakken, met sommige voorspellingen voor een daling tot onder 1,20 dollar.

De olieprijzen stonden ook onder druk. De prijs van Amerikaanse olie zakte 2,1 procent tot 94,13 dollar per vat en Brentolie daalde 1,1 procent.

Gerelateerde artikelen