ANP27 dec '12 08:15Aangepast op 27 dec '12 08:44

'Licht lagere opening AEX verwacht'

AMSTERDAM (ANP) - Kerst heeft de Europese beurzen geen gelukzalige stemming gebracht. De Amsterdamse AEX-index opent donderdag naar verwachting circa 1 punt lager, zegt handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. ,,De handel is ingetogen, heel voorzichtig en alle ogen zijn gericht op WallStreet''.

In de VS komt inmiddels de fiscal cliff wel ,,heel erg dicht aan de horizon'', aldus Koenders. Er komt geen grote deal om die te voorkomen, dat is nu duidelijk. Het wordt zelfs al heel moeilijk om de ,,pappen en nathouden''-afspraken te maken waarop in 2013 verder moet worden geborduurd, denkt de handelaar.

Daarbij is nu berekend dat de VS hun schuldenplafond waarover afgelopen zomer afspraken zijn gemaakt op 31 december zullen bereiken, zegt Koenders. Na die tijd kan het land geen nieuw geld meer lenen. Ook dat drukt op Wall Street en de stemmming daar zal de komende dagen de handel in Europa bepalen.

Slotstand Dow Jones

Woensdag sloten de beurzen in New York al lager. De Dow-Jonesindex verloor 0,2 procent en eindigde op 13.114,59 punten. De S&P 500-index leverde 0,5 procent in tot 1419,83 punten en de Nasdaq verloor 0,7 procent tot 2990,16 punten. Het aantal verhandelde aandelen was met 2,2 miljard stuks gering.

Maandag voor Kerst was de stemming in Europa heel voorzichtig positief. Na een verkorte handelsdag eindigde de AEX-index 0,1 procent hoger op 344,52 punten. De MidKap noteerde licht in de plus op 535,30 punten. De beurs in Londen ging 0,2 procent omhoog, maar Parijs tekende een klein verlies op. Frankfurt was gesloten.

Financiering hypotheken

Donderdag schreef het Financieele Dagblad dat banken meer moeite zullen krijgen om de berg Nederlandse hypotheken te financieren, omdat verkoop van een pakket hypotheken aan nog strengere regels wordt verbonden. Dat blijkt volgens het FD uit voorstellen van het Basels Comité voor Bankentoezicht. In de nieuwe plannen moeten andere, veelal buitenlandse banken die gebundelde Nederlandse hypotheken willen kopen, tot tien keer meer bufferkapitaal aanhouden voor zo'n belegging. Het bundelen en doorverkopen van een stapel hypotheken, ook wel securisatie genoemd, is een belangrijke financieringsbron voor Nederlandse banken.

Topman Gerrit Zalm van ABN Amro liet in interview met De Telegraaf weten dat aspirant-huizenkopers er voorlopig niet op hoeven te rekenen dat de hypotheekrente omlaag gaat. ,,Er zijn periodes geweest waarin het rendement op hypotheken negatief was. Nu is dat positief en dat is prima'', stelt Zalm over het geld dat banken nu verdienen op hypotheekleningen. Zalm is wel te spreken over het voornemen om starters met goede financiële perspectieven de mogelijkheid te geven een ruimere hypotheek te nemen dan de regels nu toelaten. ,,Dat zou meer ruimte betekenen dan bij de huidige zeer stringente voorwaarden.

Kardan

Verder werd donderdag bekend dat de gesprekken tussen Kardan Israël en Ashtrum Group, de grootaandeelhouder van Ashdar, over het fuseren van Kardan Real Estate Enterprise and Development met Ashdar zijn stopgezet. Kardan en Ashtrum meldden eind juni dat er gesprekken gevoerd werden over het laten samengaan van de onderdelen.

Van het bedrijvenfront kwam ook de mededeling dat NSI het rijksmonument 'De Rode Olifant' in Den Haag opgeleverd heeft aan huurder Spaces.

De euro was donderdagochtend 1,3240 dollar waard, tegen 1,3210 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen op maandag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen