ANP14 jun '12 16:04Aangepast op 14 jun '12 17:00

Beurzen lager door Spaanse zorgen

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen stonden donderdagmiddag in de rode cijfers. Beleggers hielden de renteontwikkelingen op de obligatiemarkt scherp in de gaten nadat de Spaanse 10-jarige rente voor het eerst even tot boven het kritieke niveau van 7 procent was gestegen. Ook bleven de Griekse verkiezingen boven de markt hangen.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,1 procent lager op 291,23 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 479,49 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,5 procent. In New York stond de Dow-Jonesindex na ruim een uur 0,7 procent hoger.

De beurs in Madrid steeg 0,7 procent ondanks een verlaging van de kredietwaardering van Spanje. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagde de kredietstatus van Spanje met drie stappen en waarschuwde voor mogelijke verdere afwaarderingen. De kredietwaardigheid van Spanje is nog maar een stap verwijderd van de zogenoemde rommelstatus.

Spaanse staatsobligaties

De zorgen over Spanje kwamen vooral tot uiting op de obligatiemarkt, waar de rente op de 10-jarige Spaanse staatsobligaties voor het eerst sinds de invoering van de euro opliep tot 7 procent. Griekenland, Ierland en Portugal moesten bij een rentepercentage van meer dan 7 procent aankloppen bij het Europees noodfonds. De Spaanse rente zakte in de middaghandel wat terug tot 6,9 procent.

Ook de 10-jarige Italiaanse rente bleef ruim boven de 6 procent. De Italiaanse overheid haalde donderdagochtend 4,5 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties. De rente die het land moest bieden om de leningen te slijten nam opnieuw fors toe.

Pimco

Vermogensbeheerder en obligatiebelegger Pimco adviseert zijn klanten ondertussen hun beleggingen voor uit Europa terug te trekken en elders hun heil te zoeken. De situatie in de eurozone is volgens Pimco dermate onzeker en riskant dat grote beleggers daar weinig te zoeken hebben.

In Helsinki maakte Nokia een koersval van 16,5 procent tot 1,86 euro. Het aandeel zakte daarmee voor het eerst in 17 jaar onder de prijs van 2 euro. De Finse mobieltjesmaker kondigde aan 10.000 extra banen te schrappen. Ook waarschuwde Nokia dat het verlies in het tweede kwartaal hoger zal uitvallen dan verwacht.

ING

ING verloor in Amsterdam 0,3 procent. De bank en verzekeraar wil dit jaar nog een deel van de ontvangen staatssteun terugbetalen. ING wil onder meer de opbrengsten van de verkoop van ING Direct in de Verenigde Staten gebruiken voor het aflossen van de steun.

De euro was 1,2590 dollar waard, tegen 1,2594 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 82,54 dollar per vat en Brentolie zakte 0,3 procent tot 96,85 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen