ANP16 mrt '12 16:11

Jubilerende meubelbranche houdt open dag

HEEMSTEDE (AFN) - De meubelbranche zet zaterdag de deuren open voor het publiek. Met een open dag vieren zo'n 80 meubelmakers en interieurbouwers het 100-jarig bestaan van hun brancheorganisatie. Bezoekers krijgen op locaties door het hele land een ,,blik op hun ontwerptalent en ambachtelijk vakmanschap'', aldus de Centrale Bond van Meubelfabrikanten (CBM).

Belangstellenden kunnen bij diverse deelnemende bedrijven ook workshops of rondleidingen krijgen. Directeur Rob Kars van de brancheorganisatie verwacht veel bezoekers op de open dag. ,,De belangstelling voor Nederlands ontwerp en fabricaat is enorm'', zegt hij.

Toch staat de meubelindustrie in het jubileumjaar onder druk. Waren de ontwikkelingen in de eerste helft van 2011 nog hoopvol, in de tweede helft van het jaar wist de sector de positieve trend niet vast te houden.

Woonmeubelfabrikanten

In de interieurbouw nam de gemiddelde omzet weliswaar met 1,5 procent toe, maar in de eerste zes maanden bedroeg de omzetstijging nog 6,5 procent. De cijfers liepen in de marktsegmenten wel behoorlijk uiteen. Zo zagen kantoorinrichters de omzet met 10 procent toenemen. Daarentegen hadden interieurbouwers in de particuliere markt te maken met een omzetdaling van 6,6 procent.

Woonmeubelfabrikanten zijn het hardst getroffen door de crisis. Hun omzet nam met 5,5 procent af. Gemiddeld hadden meubelmakers 4,8 procent minder personeel in dienst dan een jaar eerder. Door de krimp in de meubelsector zagen ook de toeleveranciers hun omzet met 1,2 procent afnemen.

Redelijk optimistisch

De orderportefeuilles geven vooralsnog weinig hoop voor de toekomst. Deze waren op 1 januari minder goed gevuld dan een jaar eerder. Desondanks zijn ondernemers uit de meubelindustrie ,,redelijk optimistisch''. Nu de Europese schuldencrisis tot een oplossing lijkt te komen, zal het consumentenvertrouwen weer toenemen, verwacht de brancheorganisatie.

In de meubelindustrie werken zo'n 17.000 mensen. De omzet van de bedrijfstak ligt rond 2,3 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen