ANP6 mei '12 08:01

Bouterse snapt ophef Decembermoorden niet

PARAMARIBO (ANP) - De Surinaamse president Desi Bouterse zegt niet te snappen waarom er zoveel ophef wordt gemaakt over de zogeheten Decembermoorden in 1982. Militairen onder leiding van Bouterse schoten toen 15 politieke tegenstanders dood.

Volgens Bouterse zijn er de afgelopen jaren namelijk zoveel doden te betreuren geweest. ,,Wij hebben spijt voor alle nabestaanden, maar er zijn ook militairen en politieagenten omgekomen. Hebben die mensen dan geen vrouwen en kinderen?’’

Tegen Bouterse loopt momenteel een strafproces wegens de moordpartij, maar het parlement heeft Bouterse onlangs alvast amnestie verleent. Het besluit tot amnestiewet schokte veel buitenlandse politici. Nederland schortte de hulp aan de oud-kolonie op.

Verzoeningsbijeenkomst

Bouterse sprak zaterdagavond in Parimaribo bij een zogeheten verzoenings- en eenheidsbijeenkomst, die door enkele duizenden mensen werd bezocht. De bijeenkomst was georganiseerd door de drie politieke partijen die de regering vormen. Belangrijke sprekers waren Ronnie Brunswijk en Paul Somohardjo, de coalitiegenoten van Bouterse.

Bouterse ging in zijn speech vooral in op de 'krachten’ die Suriname destabiliseren en misleidende informatie verstrekken. Hij doelde hiermee onder andere op de Nederlandse regering en in Nederland woonachtige Surinamers.

Hij riep de aanwezigen op rekening te houden met het feit dat er vijanden zijn die Suriname willen bedreigen. Aan de andere kant maakt hij zich hier niet druk om. Hij is naar eigen zeggen vooral bezig met de ontwikkeling van Suriname: ,,De afgelopen weken heb ik onder anderen de presidenten van Mexico en Brazilië gesproken. Denken jullie dat ik me druk maak over Rutte of Wilders?’’


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen