ANP1 nov '12 08:57

Honderden aanvragen bij Levenseindekliniek

ANP
ANP

AMSTERDAM (ANP) - 456 mensen hebben zich aangemeld bij de Levenseindekliniek sinds die in maart van dit jaar werd geopend. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit donderdag in Amsterdam gepresenteerde cijfers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).

De Levenseindekliniek is voor mensen die niet meer willen leven maar om uiteenlopende redenen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. In 30 gevallen honoreerde de huisarts toch het verzoek van de patiënt na bemoeienis van de kliniek.

Een deel van de aanvragen, 94 in totaal, werd afgewezen omdat de patiënten niet aan de criteria voldeden. Bijvoorbeeld omdat ze niet eerst hun verzoek om het leven te beëindigen bij de huisarts hadden neergelegd. 54 mensen waren overleden voordat de Levenseindekliniek in actie kon komen.

Kanker

Meteen na de oprichting van de kliniek, kwamen veel aanvragen binnen. Dat stabiliseerde zich later, momenteel komen er gemiddeld bijna drie hulpvragen binnen per werkdag.

Landelijk gezien wordt bij mensen met de ziekte kanker het meest euthanasie gepleegd, namelijk in drie van de vier gevallen. Bij de Levenseindekliniek melden zich echter weinig mensen met kanker in een vergevorderd stadium. Daar komen juist mensen die niet direct in een levensbedreigende toestand zitten, maar wel in een situatie die volgens hen uitzichtloos en ondraaglijk is. ,,Dit is het gebied waar, blijkbaar, behandelend artsen met meer moeite gehoor geven aan de euthanasieaanvraag’’, aldus de kliniek.

Lichamelijke aandoeningen

Meer dan de helft van de aanvragen komt van mensen met lichamelijke aandoeningen. Bijna een derde heeft psychiatrische aandoeningen. 7 procent wil niet meer verder leven omdat ze dementie hebben, 10 procent zegt dat zijn of haar leven voltooid is.

De hulpvragen komen uit heel Nederland. De meeste aanvragen komen van mensen boven de 61 jaar, namelijk 68 procent. 19 aanvragen kwamen van mensen onder de 30 jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen