ANP8 mei '12 09:19Aangepast op 8 mei '12 13:09

Leers: wel registratie afkomst allochtoon

DEN HAAG (ANP) - Feiten en cijfers over de afkomst van migranten blijven nodig om te kunnen zien of maatregelen in onder meer het onderwijs effect hebben en te weten hoe het hen vergaat in Nederland.

Zo reageert minister Gerd Leers (Immigratie) op een dinsdag gepubliceerd advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) aan de overheid om de termen allochtoon en autochtoon niet langer te gebruiken. Als de overheid het beleid voert dat niet de afkomst maar de toekomst van mensen doorslaggevend is bij het integratiebeleid, dan past het volgens de raad ook niet meer om mensen in te delen op basis van het geboorteland van de ouder.

Wie hier is geboren maar zijn ouder komt uit het buitenland, krijgt het etiket allochtoon opgeplakt. Volgens het advies bieden privacyregels ook geen ruimte om onderscheid te maken op basis van etniciteit als er geen voorkeursbeleid meer wordt gevoerd voor migranten.

Maar volgens Leers blijft registratie van de afkomst van allochtonen nodig, bijvoorbeeld om te weten hoe de jeugdwerkloosheid zich ontwikkelt of hoe het opleidingsniveau van de tweede generatie migranten verbetert.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen