ANP6 feb '12 07:06Aangepast op 6 feb '12 08:12

Mitsubishi stopt productie bij NedCar in Born

ANP
ANP

TOKIO (AFN) - De Japanse onderneming Mitsubishi Motors stopt voor 2013 de productie van auto's in Europa, inclusief de productie van wagens bij NedCar in Born waar ongeveer 1500 mensen werkzaam zijn. Een woordvoerster van het bedrijf bevestigde maandag in Tokio dat ,,het nadelige zakenklimaat'' Mitsubishi dwingt de productie te staken.

Het is de grootste autofabriek van Nederland, waar momenteel nog de Mitsubishi Colt wordt gemaakt. NedCar had al eerder aangekondigd dat directeur Joost Govaarts het personeel maandagochtend duidelijkheid zal geven over de toekomst van het bedrijf.

Mitsubishi stelde een beslissing over de toekomst van NedCar eerder al enkele malen uit, tot ongenoegen van de in onzekerheid verkerende medewerkers en vakbonden. Daardoor hadden de medewerkers vorig jaar het werk meerdere malen neergelegd.

Alles op alles

NedCar heeft samen met de bonden de afgelopen jaren alles op alles gezet om nieuwe partijen te vinden voor de productie van auto's in Born, maar tot nu toe zonder resultaat. Mitsubishi zegt ,,verschillende opties te overwegen'' voor de fabriek, waaronder de verkoop aan een derde partij, aldus de woordvoerster.

Mitsubishi is de eerste grote Japanse autofabrikant die zich terugtrekt uit Europa. Volgens Japanse media wil het bedrijf zich meer gaan richten op de opkomende markten.

Het operationele verlies van de Europese tak van het concern komt in het lopende boekjaar, dat loopt tot eind maart, naar verwachting uit op 22 miljard yen (221 miljoen euro). Desondanks gaat de verkoop van het merk Mitsubishi in Europa wel gewoon door. De auto's zullen geleverd worden vanuit fabrieken in Japan of Thailand.

Gerelateerde artikelen