ANP26 nov '12 17:51

Dockwise hoogvlieger op afwachtend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen hebben maandag een vijfdaagse rally niet voortgezet en eindigden in de min. Beleggers blijven gericht op Brussel, waar de onderhandelingen over verdere noodhulp aan Griekenland worden vervolgd. Bankaandelen waren de grootste verliezers.

In Amsterdam deed baggeraar Boskalis een overnamebod op het kleinere Dockwise, dat de koers met ruim 60 procent zag exploderen. Boskalis kreeg maandag al ruim de helft van het aandelenkapitaal achter het bod van 17,20 euro per aandeel.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent (0,6 punt) lager op 330,90 punten. De MidKap-index daalde ook 0,2 procent (0,99 punt) tot 516,34 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tussen 0,2 en 0,8 procent.

Griekenland

De ministers van Financiën van de eurolanden praten maandag opnieuw over de mogelijkheid om Griekenland van de volgende tranche hulpleningen te voorzien. Vorige week mislukte een vergelijkbaar overleg. De Franse minister van Financiën Pierre Moscovici liet zondag weten dat de eurolanden ,,heel dichtbij'' een akkoord zijn over Griekenland.

Bankaandelen behoorden in heel Europa tot de dalers, nadat oliestaat Qatar een belang in Barclays verkocht. Barclays leverde ruim 5 procent in. Société Générale verloor in Parijs 2,6 procent.

Boskalis

In Egypte krabbelde de beurs weer wat op met een plus van 2,6 procent. Zondag leidde de politieke crisis in het land nog tot een koersval van 10 procent.

In de AEX zakte Boskalis 0,2 procent. Dockwise liet in een reactie weten het 'ongevraagde' bod van Boskalis te bestuderen. Investeringsmaatschappij HAL klom 2,8 procent. De grootandeelhouder van Dockwise heeft toegezegd zijn belang van ongeveer 32 procent te verkopen aan Boskalis.

Grootste stijger

Air France-KLM was de grootste stijger van de AEX met een plus van 5 procent. Telecomconcern KPN volgde met een plus van 4,5 procent na een adviesverhoging door Bank of America Merrill Lynch. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een min van 1,5 procent. ING zakte 0,9 procent. De bank en verzekeraar heeft een deel van de resterende staatssteun afgelost. In totaal werd 1,125 miljard euro terugbetaald.

De euro was 1,2960 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,9 procent tot 87,49 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper.

Gerelateerde artikelen