ANP6 sep '12 10:51

Oproep tot verhoor Fortisbestuuders terecht

ANP
ANP

LUXEMBURG (AFN) - De Nederlandse rechter heeft terecht drie oud-bestuurders van Fortis opgeroepen voor verhoor in Nederland. Dat oordeelde het Europees Hof van Justitie donderdag. Komt een getuige niet opdagen, dan kan de rechter daar consequenties aan verbinden, aldus het hof, maar een getuige kan niet gedwongen worden te verschijnen.

Een groep beleggers wil de drie oud-bestuurders Jean-Paul Votron, Maurice Lippens en Gilbert Mittler aan de tand voelen over uitspraken die ze hebben gedaan en over informatie die ze hadden over de financiële situatie van Fortis in 2007 en 2008. De beleggers menen door foute informatie aanzienlijke schade geleden te hebben toen de bank uiteindelijk omviel.

In eerste aanleg oordeelde een rechter in Utrecht dat het drietal ondervraagd kon worden, maar de drie mannen gingen hiertegen in beroep en later in cassatie bij de Hoge Raad. Deze verwees de zaak door naar het Europese Hof. Het drietal wil namelijk niet voor een Nederlandse rechter verschijnen, maar in hun thuisland België door een Franstalige rechter verhoord worden. Ze verschenen dan ook niet voor verhoor.

De zaak gaat nu terug naar de Hoge Raad, die mede op basis van dit vonnis, een uitspraak moet doen over het cassatieverzoek.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen