ANP1 nov '12 16:28

'Financiering laatste obstakel Griekenland'

ANP
ANP

WASHINGTON (AFN) - Onenigheid over financiële voorwaarden van een nieuw steunpakket aan Griekenland is het laatste belangrijke obstakel bij de onderhandelingen met internationale geldschieters. Dat liet het Internationaal Monetair Fonds (IMF) donderdag weten.

Volgens een woordvoerder van het IMF kan er snel een overeenkomst met de Grieken komen, maar zijn er nog discussies over de houdbaarheid van de Griekse schulden. Griekenland moet voor 13,5 miljard euro bezuinigingen en hervormingen doorvoeren om te voldoen aan de eisen van de trojka (EU, IMF en de ECB).

,,De financiering van het programma moet consistent zijn met houdbaarheid van de schulden'', zei hij. Opties waarover werd gesproken zijn het verlengen van de looptijd van leningen en het verlagen van de rentes op bestaande leningen. Ook wordt gesproken over het met korting terugkopen van eigen schulden door Griekenland, met geleend geld en het toestaan van de uitgifte van meer korte termijn staatspapier.

Uitstel

Het IMF kan onder zijn mandaat volgens de woordvoerder de rente op de bestaande lening niet verlagen. Wel is terugkoop van schulden een optie, zolang dit leidt tot een ,,betekenisvolle'' verlaging van de Griekse schuld. Het IMF is ook voorstander van het verlenen van uitstel aan Griekenland.

Athene heeft steeds gepleit voor 2 jaar uitstel voor het behalen van de bezuinigingsdoelen, om de recessie niet verder te verdiepen. Premier Antonis Samaras zei eerder dat het land op 16 november bankroet is als er voor die tijd geen nieuw steunpakket van 31,2 miljard euro op tafel ligt.

De Griekse aandelenmarkt dook na de opmerkingen van het IMF, aan het einde van de handelsdag, met meer dan 5 procent naar beneden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen