ANP17 feb '12 08:34Aangepast op 17 feb '12 09:22

Schiphol verbetert resultaten

ANP
ANP

SCHIPHOL (AFN) - De luchthaven Schiphol heeft vorig jaar de omzet en winst zien toenemen, ondank het verslechterende economische klimaat. Dat maakte het luchthavenbedrijf vrijdag bekend. De inkomsten kwamen uit op 1,278 miljard euro, tegen 1,180 miljard euro in 2010. Onder de streep bleef 194 miljoen euro over. Dat was vorig jaar 169 miljoen.

Topman Jos Nijhuis toonde zich in een toelichting een tevreden man. Schiphol verwelkomde vorig jaar een recordaantal passagiers, bijna 50 miljoen. Daarmee groeide het marktaandeel in Europa. Schiphol is weer de op drie na grootste luchthaven van Europa, achter Londen Heathrow, Parijs Charles de Gaulle en Frankfurt.

Ook de punctualiteit ging volgens de topman omhoog. Wel waarschuwde hij dat de luchthaven op drukke dagen tegen de grenzen van de capaciteit aanloopt. Nijhuis kondigde vorige maand aan dat Schiphol liefst dit jaar nog wil beginnen met een flinke uitbreiding, waarmee een investering van meer dan een miljard euro gemoeid is.

Dividend

De aandeelhouders van Schiphol, de Nederlandse staat, Amsterdam, Rotterdam en het Franse luchthavenbedrijf Aéroports de Paris, mogen een dividend verdelen van 97 miljoen euro. Vorig jaar bedroeg de winstuitkering 76 miljoen euro.

Zoals gebruikelijk na een beter dan verwacht jaar krijgen de klanten van Schiphol een klein deel van de betaalde havengelden terug. Het gaat om een bedrag van 15 miljoen euro. De luchtvaartmaatschappijen betaalden de luchthaven vorig jaar in totaal 745 miljoen euro voor zijn diensten.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen