ANP3 mei '12 07:43

'Pensioenfonds moet beleggen in windmolens'

RIJSWIJK (AFN) - Ruim de helft (55 procent) van de Nederlanders wil dat hun pensioengeld (deels) wordt belegd in windmolens en zonnepanelen. Dat blijkt uit een onderzoek dat Natuur en Milieu heeft laten verrichten. Op dit moment investeren pensioenfondsen gemiddeld nog geen half procent van hun vermogen rechtstreeks in duurzame energie, aldus de milieuorganisatie.

De Nederlandse pensioenfondsen beleggen gezamenlijk wereldwijd 750 miljard euro. Volgens het onderzoek van Natuur en Milieu behoren de grootste fondsen ,,niet tot de klimaatvriendelijke toppers''. Van een samenhangend klimaatvriendelijk beleggingsbeleid is geen sprake. Sommige pensioenfondsen zijn op een aantal klimaatonderwerpen koploper, maar op andere blijven ze ver achter.

Zo loopt het bedrijfspensioenfonds voor de landbouw BPL voorop in investeringen in schone bedrijven, maar belegt het ook in vervuilende teerzandolie en steenkool. Ook ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland (overheid en onderwijs), maakt volgens Natuur en Milieu geen consequente klimaatvriendelijke keuzes. Het belegt meer geld in vervuilende producten dan rechtstreeks in duurzame energie.

Zo veilig mogelijk

Volgens het onderzoek van Natuur en Milieu willen ruim vier van de vijf Nederlanders dat hun pensioenfonds zo veilig mogelijk belegt. Een meerderheid vindt daarnaast maatschappelijk verantwoord beleggen belangrijker dan een maximaal rendement (70 tegen 43 procent).

Uit onderzoek blijkt dat duurzaam beleggen minstens zo veel rendement oplevert als traditioneel beleggen, zegt Natuur en Milieu.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen