ANP12 aug '12 17:31Aangepast op 12 aug '12 18:22

'Barclays moet universele bank blijven'

ANP
ANP

LONDEN (AFN) - De nieuwe voorzitter van de Britse bank Barclays, David Walker, wil zowel de commerciële bank als de zakenbank van het concern behouden. Dat zei Walker in een zondag gepubliceerd interview met de Sunday Times.

,,Ik vind dat Barclays een universele bank moet blijven'', stelde Walker. Hij wil de opsplitsing van beide onderdelen, die van de Britse regering in 2019 rond moet zijn, wel versnellen. Walker volgt eind dit jaar Marcus Agius op. Die kondigde vorige maand zijn vertrek aan, vanwege de rol die Barclays speelde in het Liborrenteschandaal.

Het renteschandaal kostte vorige maand ook topman Bob Diamond de kop. Walker wil snel werken maken van de zoektocht naar een opvolger voor de Amerikaan.

Misstanden

Barclays kreeg eind juni een boete van 453 miljoen dollar (370 miljoen euro) van Britse en Amerikaanse toezichthouders omdat handelaren van de bank sjoemelden bij de vaststelling van het rentetarief Libor. Daarnaast zette de bank 1,5 miljard pond (1,9 miljard euro) opzij voor de compensatie van klanten die verkeerde verzekeringsproducten kregen aangesmeerd.

Volgens de 72-jarige Walker kunnen dergelijke misstanden onder meer worden voorkomen door klanten geld te laten betalen voor het gebruik van een bankrekening. Doordat banken dergelijke diensten nu gratis aanbieden, gaan ze op zoek naar andere manieren om inkomen te vergaren, stelde hij.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen