ANP21 aug '12 11:06

Afwaarderingen raken pensioenfondsen nog niet

ANP
ANP

AMSTERDAM (AFN) - De afwaardering van de kredietwaardigheid van een groot aantal zakenbanken vormt vooralsnog geen groot risico voor de positie van Nederlandse pensioenfondsen. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag.

Zakenbanken treden vaak op als tegenpartij bij de derivatentransacties van pensioenfondsen. Daardoor ontstaat het zogeheten tegenpartijrisico, waarbij een eventueel faillissement van de tegenpartij ervoor kan zorgen dat een pensioenfonds de waarde van de derivaten niet kan verzilveren. Dit risico loopt op als de kredietwaardigheid van de betrokken zakenbanken verslechtert.

Volgens DNB lopen alle derivatentransacties van de onderzochte fondsen via zakenbanken die nog altijd een relatief hoge rating hebben bij de belangrijkste kredietbeoordelaars ('investment grade'). De beleggingen zijn bovendien goed gespreid over verschillende zakenbanken. DNB waarschuwt wel dat de omstandigheden op de financiële markten nog steeds snel kunnen veranderen. Waakzaamheid blijft daarom geboden, aldus de centrale bank.

Gerelateerde artikelen