ANP3 mei '12 14:42

30.000 bedrijven in Amsterdam komen te koop

AMSTERDAM (AFN) - Meer dan 30.000 ondernemers in de regio Amsterdam zetten de komende jaren hun bedrijf te koop omdat ze de 55 gepasseerd zijn. Dat verwacht de Kamer van Koophandel Amsterdam. Vooral eigenaren van eenmanszaken hebben grote moeite hun bedrijf kwijt te raken, blijkt uit cijfers van deze instelling. Om de ondernemers goed voor te bereiden op de bedrijfsoverdracht, houdt zij volgende week donderdag een informatiebijeenkomst. Die is ook bedoeld voor potentiële kopers.

Volgens de Kamer van Koophandel spelen ondernemers die een bedrijf overnemen, een belangrijke rol op het gebied van werkgelegenheid, innovatie en productiviteit. Kopers van een bedrijf hebben ook een grotere overlevingskans dan starters, leert de ervaring. Na 5 jaar is 90 procent van de bedrijfsovernemers nog actief, tegen 50 procent van de starters.

Vorig jaar registreerde de Kamer van Koophandel 130.000 starters, van wie bijna 20.000 in de regio Amsterdam. Volgens de Kamer kan het voor hen in deze economisch moeilijke tijd aantrekkelijk zijn een bedrijf over te nemen in plaats van er zelf een te stichten. Een groot aantal bedrijven dat komende jaren te koop komt, is actief in de dienstverlenende en creatieve sector, maar er zijn ook bedrijven bij in de bouwsector en de nijverheid.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen