ANP24 aug '12 07:56Aangepast op 24 aug '12 08:32

'Europese beurzen openen lager'

AMSTERDAM (ANP) -De Europese beurzen zullen vrijdag naar verwachting vlak tot licht lager openen. De graadmeters lijken daarmee de verliesbeurt van een dag eerder voort te zetten. Beleggers blijven voorzichtig in afwachting van de ontwikkelingen rond Griekenland.

De Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel spraken Griekenland donderdag streng toe voor aanvang van hun ontmoeting. De twee Europese leiders dineerden samen om de boodschap aan de Griekse premier Antonis Samaras af te stemmen. Merkel gaat vrijdag in gesprek met Samaras, die deze week een charmeoffensief houdt om uitstel te krijgen voor de afgesproken bezuinigingen en hervormingen.

In Amsterdam bracht Vopak vrijdag de resultaten naar buiten. Het tankopslagbedrijf zag de winst in het eerste halfjaar met 37 procent stijgen tot 169,5 miljoen euro. Daarnaast verwacht Vopak zijn winstdoelstelling voor 2013 al dit jaar te kunnen realiseren.

DPA Group

Detacheerder DPA Group boekte in de eerste helft van 2012 meer omzet en winst dankzij de overname van Benkis. Het bedrijf verwacht over het gehele jaar een positief resultaat te behalen.

De beurzen in het Verre Oosten gingen vrijdag omlaag. Beleggers besloten in navolging van de koersverliezen op de Europese en Amerikaanse beurzen winst te nemen. De stemming werd daarbij gedrukt door de sombere economische vooruitzichten. De Nikkei in Tokio sloot 1,2 procent lager. De Japanse beurs verloor daarmee in de afgelopen week 1 procent.

Zorgen spelen op

In Europa en New York eindigden de beurzen donderdag in het rood. De zorgen over de wereldwijde economische vooruitzichten speelden op na een aantal sombere macrocijfers. De hoop op steunmaatregelen van de centrale banken verdween naar de achtergrond. Veel beleggers kozen ervoor om hun winsten van de recente rally te nemen.

De AEX-index in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 330,06 punten. De MidKap-index zakte ook 0,6 procent tot 508,68 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,8 en 1 procent. Londen bleef ongewijzigd.

Slotstand Dow Jones

Op Wall Street eindigde de Dow-Jonesindex 0,9 procent lager op 13.057,46 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 1402,08 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,7 procent tot 3053,40 punten.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,2541 dollar waard, tegen 1,2575 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 95,67 dollar per vat en Brentolie zakte 0,5 procent tot 114,44 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen