ANP15 okt '12 08:11

Strootman blijft ook met band zichzelf

NOORDWIJK (ANP) - Kevin Strootman blijft Kevin Strootman, of hij nou een rood-wit-blauwe band om zijn bovenarm draagt of niet. De middenvelder van PSV voert dinsdag in de National Arena van Boekarest wederom de elf van Oranje aan in de kraker tegen Roemenië. ,,Om als eerste het veld op te gaan met die band om mijn arm geeft een speciaal gevoel. Maar tijdens de wedstrijd denk ik daar helemaal niet aan'', aldus Strootman.

De 22-jarige Ridderkerker keek vorige week even vreemd op toen hij in Noordwijk op de kamer bij bondscoach Louis van Gaal werd geroepen. ,,Als je je meldt bij Oranje, ben je ten eerste blij dat je er bij zit en hoop je op een basisplaats. Dan verwacht je niet dat de bondscoach vraagt of je derde aanvoerder wil zijn.'' Van Gaal wilde na Wesley Sneijder en Dirk Kuijt graag iemand van de jongere garde in zijn rijtje captains hebben. De Amsterdammer kwam al snel uit bij Strootman.

,,Dit moet je zien als een opleiding aanvoerderschap'', zo hield Van Gaal de PSV'er voor. ,,Ik wil namelijk ook verder kijken dan mijn periode bij Oranje. Wesley zei: op het veld riep je een keer 'Strootman, ik hou van je', dus ik wist al dat je als trainer iets met zo'n speler hebt.'' Afgelopen vrijdag tegen Andorra betrad Strootman voor het eerst als kapitein van Oranje het veld, dinsdag in het vijandige Boekarest zal hij dat opnieuw doen. Sneijder is namelijk geblesseerd, terwijl Kuijt geen basisplaats heeft.

Stormachtige ontwikkeling

Die eervolle uitverkiezing past wel in de stormachtige ontwikkeling van Strootman, die amper 2 jaar geleden nog in de Jupiler League speelde bij Sparta Rotterdam. In een half jaartje bij FC Utrecht schopte hij het tot international, waarna PSV hem koste wat kost naar Eindhoven wilde halen. Ook daar groeide hij al snel uit tot dragende speler en reservecaptain. ,,Het gaat snel ja, maar ik heb eigenlijk weinig tijd om daar bij stil te staan. De wedstrijden volgen elkaar zo snel op en in het veld hou je daar geen rekening mee. Misschien komt dat besef over een aantal jaar wel.''

Van Gaal koos Strootman als derde aanvoerder vanwege diens leidinggevende capaciteiten binnen het veld. Daarbuiten heeft de Zuid-Hollander nog wel wat te leren volgens de bondscoach. ,,Dan doet hij niet zo snel zijn mond open, terwijl je dat als aanvoerder wel moet kunnen. Dat heeft met karakter te maken, maar kan hij ook aanleren'', zei Van Gaal. Strootman, nuchter als hij is, vindt het vooral belangrijk zichzelf te blijven. ,,Het zou binnen de groep namelijk niet worden geaccepteerd als ik me ineens anders ga gedragen. Met of zonder band, ik blijf mezelf.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen