ANP23 nov '12 09:24Aangepast op 23 nov '12 09:43

AEX begint met winst

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam is vrijdag met winst begonnen. De andere Europese beurzen moesten de openingswinsten weer uit handen geven. De handel zal naar verwachting opnieuw rustig blijven aangezien Wall Street vrijdag maar een halve dag open is.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent hoger op 327,99 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 514,59 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,2 procent. Londen zakte 0,1 procent.

De aandacht van de beleggers gaat onder andere uit naar het begin van het seizoen van de kerstinkopen in de Verenigde Staten. De vrijdag na Thanksgiving Day staat bekend als 'Black Friday'. Veel Amerikanen zijn dan vrij en worden door de detailhandel met speciale aanbiedingen naar de winkels gelokt.

Lange weg

In Brussel is de strijd om de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 losgebarsten. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er nog een hele lange weg worden afgelegd. Zij verwacht niet dat er vrijdag bij het vervolg van de top een akkoord zal worden bereikt.

Grootste stijgers in de AEX waren supermarktconcern Ahold en koffie- en theebedrijf DE Master Blenders met winsten van 1,9 en 1,7 procent. Beide fondsen profiteerden van een adviesverhoging. Telecomconcern KPN stond onderaan met een van 0,5 procent.

Olie

In de MidKap won Delta Lloyd 0,6 procent. De verzekeraar liet weten dat de verkoop van de Duitse activiteiten aan het Japanse Nomura niet doorgaat. Volgens Delta Lloyd kreeg Nomura niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Het bedrijf handhaafde wel de verwachting voor 2012 en kondigde aan verder in de kosten te gaan snijden.

Op de lokale markt werd de handel in het aandeel Vivenda stilgelegd in afwachting van een persverklaring. Adisa Management heeft het faillissement van de mediagroep aangevraagd. Volgens Adisa komt Vivenda zijn betalingsverplichtingen niet na.

De euro was 1,2892 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 87,25 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,59 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen