ANP12 aug '12 14:56Aangepast op 12 aug '12 16:07

'Italië heeft alleen rust op markten nodig'

ROME (AFN) - Italië heeft geen Europese steun nodig, maar kan wel wat rust op de financiële markten gebruiken. Dat zegt de Italiaanse minister van Financiën Vittorio Grilli in een zondag gepubliceerd interview met de Italiaanse krant La Repubblica.

,,We hebben geen hulp nodig om ons tekort te dekken'', stelde Grilli. ,,We hebben een primair overschot en vanaf volgend jaar hebben we een structureel sluitende begroting. Het enige wat zou helpen is een beetje kalmte op de financiële markten.''

Door de aanhoudende onrust op de financiële markten moet Italië al maandenlang bijzonder hoge rentes betalen over zijn nieuwe staatsleningen. Die hoge rentekosten maken het voor de Italiaanse regering moeilijk de torenhoge staatsschuld aan te pakken.

Omvangrijke bezuinigingen

Om de staatsschuld te bestrijden heeft de Italiaanse regering afgelopen maanden omvangrijke bezuinigingen doorgevoerd. Die moeten ervoor zorgen dat de Italiaanse begroting vanaf volgend jaar nagenoeg in balans is. De staatsschuld, die nu ruim 123 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedraagt, moet vervolgens in de komende 5 jaar met ongeveer een vijfde slinken.

Volgens Grilli zijn de hoge rentes op Italiaanse staatsleningen vooral een weerspiegeling van de twijfels over het voortbestaan van de euro. Zorgen over de financiële toekomst van Italië zijn naar de achtergrond gedreven, stelde hij.,Als Italië al een kwestie was, dan is dat dankzij de maatregelen van de regering nu verdwenen.''

Nieuwe ingrepen

Grilli was positief over de boodschap die de Europese Centrale Bank (ECB) eerder deze maand aan de financiële markten gaf. ECB-president Mario Draghi maakte daarbij duidelijk dat de ECB nieuwe ingrepen op de obligatiemarkten overweegt, in samenwerking met de Europese noodfondsen. Hoge rentes die het resultaat zijn van speculaties over het einde van de euro noemde hij onacceptabel.

Landen zouden volgens Draghi wel zelf om steun moeten vragen. Mocht het zover komen, dan hoeft Italië volgens Grilli niet aan nieuwe economische verplichtingen te voldoen. Door alle maatregelen die in de afgelopen tijd zijn genomen, voldoet het land volgens de minister al aan alle voorwaarden die Europa stelt. ,,Er zijn geen extra voorwaarden'', aldus Grilli.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen