ANP20 aug '12 08:02Aangepast op 20 aug '12 08:38

'Amsterdamse beurs opent hoger'

AMSTERDAM (AFN) - De beurs in Amsterdam zal maandag naar verwachting licht hoger openen. Ook de andere beurzen zullen overwegend met kleine winsten aan de nieuwe handelsweek beginnen. Beleggers wachten op nieuwe signalen die de handel verder richting kunnen geven.

,,Er gebeurt relatief weinig spannends op de beurzen. De volumes zullen laag blijven vanwege de vakantieperiode. Het is wachten op de bezuinigingsplannen van Griekenland. De Grieken zullen met een goed plan moeten komen aangezien Duitsland herhaaldelijk heeft aangegeven geen extra hulp te willen bieden. In Amsterdam zullen Heineken en Ahold deze week de boeken openen'', aldus marktanalist Ingrid Eltink van IG Markets Netherlands.

De Europese Centrale Bank (ECB) overweegt om een soort maximum te stellen aan de rentes die zwakke eurolanden moeten betalen voor staatsleningen. Dat meldde het blad Der Spiegel zonder concrete bronnen te noemen. Als deze grens wordt overschreden, zou de ECB kunnen ingrijpen.

'Geen extra tijd'

Daarnaast liet fractievoorzitter Volker Kauder van de CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, aan Der Spiegel weten dat de Grieken geen extra tijd mogen krijgen om bezuinigingen door te voeren. ,,De Grieken moeten doen wat ze hebben beloofd. Er is geen ruimte om te manoeuvreren, noch wat betreft tijd, noch wat betreft de inhoud'', aldus Kauder.

De beurzen in het Verre Oosten lieten maandag overwegend verliezen zien. De Nikkei in Tokio eindigde 0,1 procent hoger. Beleggers namen wat gas terug nadat de Japanse beurs vorige week op het hoogste niveau in 3 maanden eindigde. De aanhoudende daling van de Japanse yen bleef echter zorgen voor koerswinsten onder de exportbedrijven.

Zomerrally

De rally op de effectenbeurzen in New York en Europa werd vrijdag voortgezet. De Amerikaanse beurzen benaderden daarmee de hoogste niveaus in vier jaar tijd. De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent hoger op 13.275,20 punten. De brede S&P 500 won 0,2 procent tot 1418,16 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,5 procent tot 3076,59 punten.

De zomerrally op de Europese beurzen stuurde de graadmeters eind vorige week naar de hoogste niveaus in 5 maanden tijd. De AEX-index eindigde 0,6 procent hoger op 335,77 punten. De Amsterdamse hoofdgraadmeter is daarmee minder dan 1 punt verwijderd van de hoogste slotstand van het jaar. De MidKap-index klom 0,8 procent tot 513,88 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tot 0,6 procent.

De euro was maandag voorbeurs 1,2350 dollar waard, tegen 1,2315 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 96,48 dollar per vat en Brentolie klom eveneens 0,5 procent tot 114,28 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen