ANP3 nov '12 09:32

Openbaarvervoerbedrijf NS oogt op Schotland

EDINBURGH (AFN) - Het openbaarvervoerbedrijf Abellio dat onderdeel is van de Nederlandse Spoorwegen, wil gaan 'treinen' in Schotland. Het bedrijf belooft daarbij een betere dienstverlening dan wat Scotrail nu op het beoogde netwerk biedt. Zo wil Abellio volgens de Schotse The Herald het treinverkeer beter gaan afstemmen op de andere vormen van openbaar vervoer om te komen tot soepel verlopende 'home to home journeys' .

'Spoorwegwatchers' in Schotland prijzen de NS als een bedrijf dat ,,een excellente naam heeft opgebouwd op het gebied van klantenservice en interactie met politici en reizigers''. Scotrail zorgt voor 95 procent van het vervoer van treinreizigers in Schotland en zou in mei 2014 van beheerder kunnen wisselen. Abellio is het eerste bedrijf dat officieel op het netwerk van Scotrail aast, maar het grote Britse openbaarvervoerbedrijf First zal proberen de exploitatie van Scotrail te behouden.

Er zijn politieke problemen voor onder meer Abellio. Schotse politici hebben luid geklaagd over de regelgeving in de sector die volgens hen buitenlandse bedrijven en staatsondernemingen de mogelijkheid biedt om de spoorwegen te komen exploiteren, maar Schotse partijen zonder winstoogmerk geen kans geeft.

Abellio is volgens de Herald ook geïnteresseerd in de Caledonian Sleeper, de nachttrein van Londen naar Schotland die in december 2014 van exploitant kan wisselen. De meeste buitenlandse activiteiten van Abellio zijn momenteel in Engeland.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen