ANP28 nov '12 09:13Aangepast op 28 nov '12 11:28

'Vakantieganger minder afwachtend met boeken'

EPA
EPA

LONDEN (AFN) - Nederlanders die graag op vakantie willen, laten zich nu minder weerhouden door de economische crisis dan een jaar geleden. Reisorganisatie Thomas Cook meldde woensdag dat het succesvollelastminute-seizoen van afgelopen zomer zich lijkt door te zetten in de winter- en vroege zomerboekingen.

,,Mensen die niet zeker zijn van hun baan wachtten nog wel tot het laatste moment, maar we merken dat er ook steeds meer mensen vroeg boeken omdat ze gewoon graag op vakantie willen'', zegt een woordvoerster, die erop wijst dat zowel het aantal vroegboekers als laatboekers lijkt toe te nemen. ,,De reisgidsen en brochures worden nu pas uitgebracht, maar we hebben al een kwart van de zomerboekingen verkocht. Vooral aan families met jonge kinderen.''

Vorig jaar werden in deze periode nog nauwelijks reizen verkocht. ,,Behalve de economische onzekerheid hadden wij toen problemen met de bank. Waarschijnlijk heeft dat mensen afgeschrikt om vroeg een reis te boeken'', aldus de zegsvrouw.

Hoge brandstofprijzen

Ondanks de moeilijke start is Thomas Cook er afgelopen jaar toch in geslaagd quitte te spelen op de boekingen voor de Nederlandse markt. De eerste maanden van 2012 waren wat minder, maar doordat het vanaf juni storm liep op lastminutes werd alsnog een ,,nul eindigend jaarresultaat'' behaald.

Internationaal zag het Britse concern de operationele winst in het boekjaar, dat eind september afliep, met 49 procent dalen tot 193 miljoen euro. Naast terughoudendheid bij de consument had het bedrijf veel last van hoge brandstofprijzen en sociale onrust op populaire vakantiebestemmingen.

Gerelateerde artikelen