ANP28 apr '12 20:50Aangepast op 28 apr '12 21:34

Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn overleden

Dick Bruijnesteijn (archieffoto, 2007). ANP
Dick Bruijnesteijn (archieffoto, 2007). ANP

HOORN (ANP) - Sporttekenaar Dick Bruijnesteijn is zaterdagavond overleden. Zijn familie heeft bekendgemaakt dat hij na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd overleed in het ziekenhuis in Hoorn.

Bruijnesteijn, die tekende onder de naam Dik Bruynesteyn, werd onder meer bekend door Appie Happie, de voetballer over wie hij een aantal stripboeken schreef, en door zijn sportkarikaturen op zondagavond bij Studio Sport. De in Rotterdam (7 juli 1927) geboren Bruijnesteijn keek volgens zijn oud-collega en goede vriend Bep van Houdt ,,met een gezonde blik naar de topsport en met de nodige humor. In elke nieuwe strip van Appie Happie tekende hij een mannetje in een hoek van een voetbalveld die vroeg: "Ben ik hier bij de zaaduientelers?'''

Bruijnesteijns eerste tekening verscheen in 1947 in het Dagblad van het Noorden. Een jaar later volgde hij Bob Uschi op als sportcartoonist bij de Haagsche Courant en Het Vrije Volk. In 2007 was er ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag een overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen. Ook verscheen het album Appie Happie terug van weggeweest.

Gerelateerde artikelen